Rijeka i doslovno postala grad koji teče: Obilni pljuskovi stvorili poplave, zamućeno i more (FOTO)

@ Daniela Maria Genc
@ Daniela Maria Genc

Obilni pljuskovi koji su tijekom utorka i u noći na srijedu u nekoliko navrata pogodili šire riječko područje, gradu na Rječini donijeli su i osjetne probleme.

U jakim pljuskovima tijekom utorka potopljeni su dijelovi grada, a gotovo uobičajen prizor stigao je s Mlake gdje se prometovalo znatno otežano zbog velike količine vode na kolniku, o čemu svjedoči i videozapis ispod. Zbog oborina su vatrogasci imali i niz intervencija.

Ponovno je pala i obilnija kiša. Prema službenim podacima postaja Kukuljanovo je zabilježila 76 mm oborine, Bakar 50 mm, Rijeka 45 mm. Većina ovih količina je pala u samo nekoliko sati. Obilno je bilo i u Gorskom kotaru, Delnice i Parg 39 mm, a Crni Lug 50 mm. Otoci su ponovno dobili najmanje kiše. Mali Lošinj 2 mm, Rab 4 mm, a Krk 6 mm kiše.

Osim Rijeke i unutrašnjost Istre dobila je veliku količinu kiše. U Pazinu je izmjereno 70 mm kiše. Poreč je dobio 32 mm, a Pula kiše tek u tragovima.
Padalo je i u unutrašnjosti. 42 mm u Slunju, 37 mm u Požegi, 35 mm u Kutjevu.

Srijeda je donijela i predah od oborina. Pljuskovi su uglavnom rijetki. Na sjevernom Jadranu vrijeme je u rasponu od pretežno vedrog do umjereno oblačnog. Vjetar je umjeren a mjestimice i jak, prevladavajuće južnih smjerova.
Brijuni, Crikvenica, Mali Lošinj i Pula mjere 26°C, slijede Rab i Rabac s 25°C, Baška, Buzet, Krk i Senj 24°C, Labin i Rijeka 23°C, Rovinj i Umag 22°C te Hreljin, Jurdani, Kukuljanovo, Pazin i Poreč 21°C.
U gorju vrijeme je šaroliko, ima i pretežno vedrog kao i umjereno do pretežno oblačnog vremena uz umjeren a mjestimice i jak vjetar, promjenjiva smjera.
Delnice i Gospić mjere 20°C, slijedi Brinje s 18°C, Parg 17°C, Mirkovica 13°C te najhladniji magloviti Zavižan s 8°C.

Obilne oborine dovele su do velike koncentracije oborinskih voda koje su otekle u more te ga potpuno zamutile, zbog čega more pred gradom izgleda više kao neka velika kineska rijeka.

Za četvrtak će mogućnost pljuskova biti mala i koncentrirat će se na riječko područje uz naglasak na umjeren do jak vjetar južnih smjerova, na otocima može biti i olujnog juga. Petak u prvom dijelu dana opet nestabilniji, popodne više sunca te i dalje vjetrovito. Subota bi trebala biti stabilna uz dosta sunca, a u nedjelju do večeri će opet stići kiša.

Prognostički materijali čak ni u novom tjednu ne vide stabilizaciju vremena niti ljetne vrućine. Bit će toplo, ali ne i vruće.

Rijeka, Marija Spevan

Riječki zaljev, Ana Reljin

Moja Rijeka

Mlaka

Publicată de Moja Rijeka pe Marţi, 14 iunie 2016

Sličan sadržaj