Rijeka najtoplija u Hrvatskoj! / Srijeda i dio četvrtka uz mogućnost slabih oborina

201503102345-IR-EUR-MR-M

Kad smo u nedjelju pisali pregled vremena u ovome tjednu, najavili smo vam stabilniju i topliju prvu polovicu ovog tjedna, dok smo za srijedu i četvrtak ostavili mogućnost za naoblačenje i slabe oborine, uz pad temperature zraka.

Zadržat ćemo se malo na toplijem vremenu. Proljeće je prilično naglo stiglo, a živa u termometru tijekom utorka je u Rijeci porasla i do 17°C, što je bez konkurencije najtopliji dan u 2015. godini, a skoro punih 5°C toplije nego tijekom ponedjeljka. S tom vrijednoti temperature, Rijeka je bila i najtoplija u Hrvatskoj, što se baš često ne događa.
Toplo je bilo i na ostalim lokacijama u PGŽ. 15°C mjereno je u Rabu, 14°C u Malom Lošinju pa čak je i u Pargu kod Čabra temperatura rasla do 9°C.

Temperature od utorka tijekom srijede će biti prošlost, jer se na priloženoj satelitskoj snimci može vidjeti da nam slijedi prolazna i slaba promjena vremena u vidu prolaska hladne fronte koja će donijeti uglavnom slabe oborine. Na Kvarneru može pasti malo kiše, a u gorju će biti kiše, ponegdje i susnježice, dok će na području iznnad 900 m pasti i malo snijega.

Kako smo već naveli, sa sjeverozapada Europe dolazi oslabljeni frontalni poremećaj, koji će na vrijeme kod nas djelovati u drugom dijelu srijede i u prvom dijelu četvrtka.

U srijedu poslijepodne doći će do jačeg naoblačenja, a mjestimice na Kvarneru mož pasti i malo kiše. U Gorskom kotaru, sjever područja imat će kišu, središnji i istočni predjeli kišu i susnježicu, a samo na predjelima iznad 800 metara može pasti i malo snijega.
Vjetar će biti uglavnom umjeren do umjereno jak, samo ponegdje i jak. Na Kvarneru će puhati bura, a u Gorskom kotaru sjeveroistočnjak.
Gotovo sigurno se neće ponoviti riječkih 17°C od utorka, ali bi temperatura trebala preko 10°C na Kvarneru, a iznad 5°C u Gorskom kotaru.

U prvom dijelu četvrtka, zadržat će se još promjenjivo ili pretežno oblačno vrijeme uz mogućnost vrlo slabe kiše na Kvarneru, a malo oborina uglavnom u obliku kiše ili susnježice, moguće je još u Gorskom kotaru. Na istoku područja na oko 800 metara samo je još u navečer i u noći na petak moguć slab snijeg, jer će se tamo oborine najdulje zadržati.

Puhat će i dalje vjetar sjevernih smjerova, u Gorskom kotaru umjeren do umjereno jak, dok na lošinjskom području može prolazno biti i jake bure, u prvom dijelu četvrtka.
Vjetar će temperature držati ispod prosjeka, a činjenica da ćemo biti na istočnom rubu skandinavske anticiklone (anticiklona se vrti u smjeru kazaljke na satu), pogodovat će hladnijem vremenu.

Za vikend je izgledna anticiklona uz nešto više temperature zraka, ali će i dalje biti razmjerno svježe za doba godine.

Sličan sadržaj