Rijeka napokon vidjela malo sunca / Olujna bura s orkanskim udarima tijekom utorka!

Clipboard01

U Rijeci se konačno ukazalo sunce, a zadnji put se to na više od 2h dogodilo čak 26. studenog. Dakle, dva tjedna smo bili bez znatnijeg sunca, dane su obilježavali oblaci, a do sada u prosincu na službenim postajama palo je između 40 i 91 mm kiše.
Gledajući po područjima, najviše kiše dobili su otoci južnog Kvarnera. U Malom Lošinju 91 mm, u Rabu 89 mm. Na riječkom području palo je između 50 i 60 mm kiše, a u Gorskom kotaru između 40 i 60 mm oborine.

Vikend je u PGŽ bio uglavnom oblačan, s povremenim oborinama. Na Kvarneru je to bila kiša, a u Gorskom kotaru niža područja su imala kišu, a ona iznad 850 m snijeg.

Zbog popunjavanja ciklone i jačanja grebena anticiklone ponedjeljak je na Kvarneru donio i nešto sunca, dok se u gorju zadržavalo oblačno vrijeme, što potvrđuje i NASA-ina satelitska snimka iz naslova.

Temperatura se u Pargu tijekom ponedjeljka penjala do 3°C. U Rijeci i Malom Lošinju s dosta sunca i do 13°C, a još je topliji bio Rab u kojem je izmjereno i 16°C. Točnije sa 16.2°C Rab je bio među najtoplijima u Hrvatskoj tijekom ponedjeljka. Identična temperatura izmjerena je u Hvaru, a samo je od njih bio topliji Dubrovnik sa 16.7°C.

U 2:30h Gorski kotar ima naoblaku, a Kvarner pretežnu vedrinu. Oborina u gorju za sada nema, iako je zbog zatopljenja po visini, a hladnoće pri tlu dolazilo ranije tijekom večeri i do pojave kiše koja se ledi u dodiru s tlom.
Temperature u gorju -3 do 4°C, a na Kvarneru 4 do 9°C.

Fotografiju sunčane Rijeke snimila je Irena Trkulja

Idućih dana sunca sve više, ali prije toga treba “odraditi” još jednu brzopoteznu promjenu vremena, koja će prvotno donijeti jako puno vjetra.

Već sada ima problema u prometu, a jačanje bure tek se očekuje. Prema podacima “Pljusak” mreže na istoku Rijeke bura puše brzinom i do 16 m/s, dok je na zapadu Rijeke trenutno zatišje, ali doslovno pred buru.

Zbog olujnog vjetra dionica autoceste A1 Sveti Rok- Posedarje i državna cesta ceste DC54 Maslenica-Zaton Obrovački zatvorene su za sav promet.

Zbog bure samo za osobna vozila otvorene su:
– A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Kikovice, u oba smjera (obilazak starom cestom kroz Gorski kotar DC3),
– Jadranska magsitrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene,
– Paški most.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar usporava vožnju na dionici autoceste A1 između čvorova Zadar 2 i Skradin.

Trajekt na liniji Mišnjak-Stinica je u prekidu.

AS obzirom da će bura još jačati, očekuje se da neće isploviti niti katamaran iz Novalje za Rijeku, a moguće je isto tako da ne isplovi niti katamaran iz Malog Lošinja za Rijeku.

Zbog čega puše bura?

U Ligurskom moru u ovim trenucima nastaje plitka ciklona koja će do kraja utorka vrlo čudnom putanjom odmaknuti put Afrike, a očekivano njeno kretanje postavljeno je u sljedećoj animaciji koju smo izradili.
output_dNQNZU

U takvom razvoju situacije ne očekuje se puno oborina u PGŽ, ali bi oblaka moglo biti više, posebno u Gorskom kotaru gdje može pasti i malo snijega. Vrlo malo snijega nošenog burom može pasti i na krajnjem istoku riječkog prigrada, posebno iznad 600 m.
Na preostalom dijelu Kvarnera promjenjivo oblačno, a vrlo slaba kiša moguća je uglavnom na istočnom priobalju. U poslijepodnevnim satima sve više sunca.

Rekli smo već, bit će iznimno vjetrovito, zbog razlike u tlaku između anticiklone koja će jačati i ciklone koja će odmicati. Jačanje bure očekuje se na riječkom području iza 03h u noći, a bura čak i u Rijeci može imati i olujne udare. Na istočnom priobalju i jugu Kvarnera bura će biti još i jača, pa su prolazno mogući i orkanski udari. Slabljenje bure očekuje se u poslijepodnevnim i večernjim satima.
Bit će hladno, najviša dnevna temperatura u Gorskom kotaru ne bi trebala biti viša od 3°C, a na Kvarneru do 10°C.

Odmicanjem ciklone na jug, zahvatit će nas greben anticiklone koja će podržavati stabilno vrijeme s hladnim jutrima pa je u gorju i riječkom zaleđu moguć i mraz. Na Kvarneru će jutra biti svježa, u višim područjima i hladna, ali se mraz ne očekuje.

Za vikend promjena vremena uz kišu i zatopljenje.

Sličan sadržaj