RIMETEO škola: Netipične temperature za veljaču proteklih dana i zašto je riječko područje bilo najhladnije?

null
Proljetne temperature zraka mjerile su se tijekom nedjelje u kontinentalnom dijelu Hrvatske i na većem dijelu Jadrana. Temperature zraka na kopnu su se kretale od 15 do 22°C, na južnom Jadranu do 18°C, dok su ponegdje u Bosni i Srbiji nerijetko prelazile preko 23°C. Izuzetak je bilo šire riječko područje i Gorski kotar gdje se zadržalo oblačno vrijeme uz osjetno niže temperature od gore navedenih.

Na širem riječkom području temperature zraka su se kretale oko 12°C, a u gorju oko 8°C, a na južno Kvarnerskim otocima zbog dosta sunca oko 16 C. Zbog čega je bila tolika temperaturna razlika između šireg riječkog područja i Gorskog kotara od ostataka Hrvatske?

Krivac za takvu temperaturnu razliku leži u anticikloni i cikloni, odnosno položaju ta dva sustava. Naime tijekom ponedjeljka smo imali anticiklonu koja je s područja istočnog dijela Afrike pružala svoj greben prema istočnom Balkanu. Po njezinom rubnom dijelu s prednje strane u južnom strujanju dolazio je vrlo topli zrak nad područje Hrvatske. S druge strane imali smo duboku ciklonu iznad Atlantika, odnosno oko Velike Britanije, koja je utjecala na vrijeme na širem riječkom području i U Gorskom kotaru, pa smo imali “tipično riječko vrijeme” uz južinu i oblake.

Već smo pisali zbog čega dolazi do takve pojave, ali ponovit ćemo još jednom u kratkim crtama. Riječki zaljev je duboko uvučen u kopno, a ujedno je okružen planinskim masivima Gorskog Kotara i Učke. Zbog takvog geografskog položaja, s prednje strane ciklone iznad Atlantika imamo jako jugozapadno strujanje zraka, koje donosi toplu i vlažnu zračnu masu preko Sredozemnog mora u riječki zaljev. Ta topla i vlažna zračna masa uzdiže se uz obalne planine riječkog zaljeva, te dolazi do kondenziranja iz kojeg nastaju oblaci i oborine.

Znači riječko područje se nalazilo pod utjecajem jugozapadne vlažne struje s Atlantika, odnosno prednje strane ciklone, dok se ostatak Hrvatske nalazio pod utjecajem rubnog dijela prednje strane anticiklone s područja Afrike, koja je gurala topao i relativno suhi zrak s tog područja.

Sigurno se pitate zbog čega su onda bile više temperature zraka u kopnenom dijelu zemlje nego uz obalno područje?! Kako je temperatura mora još uvijek dovoljno niska, a kreće se oko 14°C, ono onemogućuje pretjerano zagrijavanje zraka duž obale. Iz tog razloga su temperature zraka uz Jadran bile par stupnjeva niže nego na kopnu.

Grafika: Weather online

Sličan sadržaj