Sa sjevernog Velebita spašena ruska obitelj koja je zalutala u sklonište na 1.400 metara visine

Članovi gospićke stanice HGSS-a, uz pomoć dvojice iskusnih planinara, na vrijeme su sinoć zbrinuli zalutalu obitelj turista na sjevernom Velebitu.
Akcija je uslijedila nakon što su se u subotu navečer na planinarskom skloništu Ograđenica, na 1.400 metara nadmorske visine, na samom vrhu planine, pojavili muškarac, žena i dvoje djece – potpuno neopremljeni.
Nisu imali rasvjetu, čak niti ruksak za opremu, odjeća im je bila za izlazak uz more, a nikako ne planinu, bili su bez hrane i vode, nakon desetosatnog hoda planinom.
Dvojica iskusnih hrvatskih planinara, koji su zamijetili dolazak obitelji u planinsko sklonište, alarmirali su o slučaju HGSS (mada obitelj stranaca nije zatražila pomoć), smatrajući da bi se moglo dogoditi nešto loše ako im se ne pomogne.
Ispostavilo se da pridošlice zapravo ne znaju od kuda su došli niti kuda će dalje. Slabo se sporazumijevaju, gladni su i žedni, temperatura pada, a najmlađi među turistima ima samo šest godina. Naši planinari uskaču im u pomoć, vade stvari koje imaju u ruksacima i utopljavaju pridošlice, dajući im i hranu i piće.
U minutama što su uslijedile, ispostavilo se da gosti razgovaraju na nekom ruskom dijalektu, slabo znaju njemački. No, dali su do znanja da su hodali gotovo 12 sati, da su umorni i dezorijentirani.
U međuvremenu je kontaktu pročelnika HGSS-a Gospić i djelatnika Policijske uprave ličko-senjske donesen zaključak da će se poduzeti preventivna spasilačka akcija izvlačenja turista, iako oni zapravo ne traže pomoć.
Zaključeno je da bi njihovo neiskustvo i olako shvaćanje okolnosti u kojima su se našli moglo iznjedriti veće probleme po njih.
Sat i pol nakon ponoći dva tima gorskih spašavatelja dolaze do skloništa Ograđenica, zatiču turiste kako sklupčani spavaju u kutu, opisuju nakon svega iz HGSS-a.
Ipak, jedna članica obitelji, mlada djevojka, pokazuje da dosta dobro vlada engleskim, spašavatelji preko nje objašnjavaju situaciju cijeloj obitelji, koja prihvaća odjeću za utopljenje koju su im pružili spašavatelji.
Članovi HGSS-a poveli su zatim niz planinu turiste, koji su im objasnili da im je auto parkiran na Zavižanu. Spasilačka akcija sretno je okončana oko pet sati ujutro, izvijestili su iz HGSS-a

Izvor: Novi list

Sličan sadržaj