Saznajte kome će Božić biti bijeli i kakve su šanse kod nas

1459198_10203133337800995_6166299667827441808_n

Svake godine u ovo doba ista priča. Kako se bliže Božićni blagdani, većina bi htjela za taj blagdan imati zimski ugođaj. Snijeg, toplina doma i ljudi koji vas okružuju, mir i spokoj, jednom riječju savršeno.

Oni koji žive u umjerenom pojasu sjeverne hemisfere još nekako i mogu imati ostvarenu tu želju. Oni na južnoj moraju se pomiriti s činjenicom da im Božić nikad nije bijeli, a Australci ga gotovo redovno dočekuju u moru.

Vratimo se sjevernjacima. I tu postoje podjele. Prošle godine Sjeverna Amerika iskusila je jednu od jačih zima, Europu je svoju epizodu imala u veljači 2012. godine. U Sibiru je svake godine zima hladna, neka više, neka manje, ali njima nije nikakav problem funkcionirati na -50°C.

Sa SAD-om i Kanadom, vidjeli smo, da baš to i nije bio slučaj. I unatoč proživljenoj teškoj zimi, opet se sanja o bijelom Božiću, kao da im snijega i leda nije dovoljno bilo prošle zime.

I opet će im biti bijeli, jer im se baš uoči Božića smiješi intenzivan sustav, koji će zahvatiti istočni dio Sjeverne Amerike. Tamo modeli ne divljaju previše pa se već neko vrijeme prikazuje isti scenarij, bez puno odstupanja.

Ovdje u Europi ne zna se doslovno ni tko pije, a tko plaća. Jedan model jedan dan prikazuje južinu, drugi dan snijeg, treći dan nešto između. Pa ti budi pametan i napiši prognozu. Reci sa sigurnošću da će nešto biti ili neće biti.

Današnji prognostički modeli zapadu Europe daju daju vrlo dinamično vrijeme za Božić pa se tako s jačim prodorom sa sjeverozapada, snijeg će biti moguć čak i u dijelu Ujedinjenog Kraljevstva.
Skandinavija će po pitanju bijelog Božića biti “obećani poluotok”. U blizini snažna ciklona, po visini dovoljno hladnoće. Pojas hladnoće po visini, trebao bi se protezati od Ujedinjenog Kraljevstva do Rusije.

A gdje smo u cijeloj priči mi? Odgovor je “ni na nebu ni na zemlji”. Ako gledamo statistiku, bijeli Božić nemoguća je misija dobrom dijelu Hrvatske proteklih godina. Ni danas karte nisu naklonjene, a nismo ni očekivali da će biti, jednostavno je raspored sustava nepovoljan za konkretne stvari.
Moguće je tek zahladnjenje po visini s 25. na 26. 12. kad bi dijelovi Gorskog kotara dobili nešto malo snijega.
I to bi bilo sve od tog potencijalnog zahladnjenja.

Sve ovo rečeno, vidi se i na ovoj karti:
Rhavn1801

Nakon 26. prosinca pa do kraja godine crtaju se čuda i nestaju jednakom brzinom kako i nastaju pa je bolje o tome ne reći ništa, iako za kraj prosinca i početak siječnja modeli i dalje naslućuju promjene.

Dakle, bijeli Božić samo na američkim filmovima, Amerikanci će pjevati “White Christmas”, a mi bar nećemo morati upotrijebiti stihove “Nekako s Proljeća”…
Bar se nadamo, jer nada ipak umire zadnja. A i uvijek je dozvoljeno sanjati kao u sljedećoj pjesmi:

I’m dreaming of a white Christmas
Just like the ones I used to know
Where the treetops glisten,
and children listen
To hear sleigh bells in the snow

I’m dreaming of a white Christmas
With every Christmas card I write
May your days be merry and bright
And may all your Christmases be white

I’m dreaming of a white Christmas
With every Christmas card I write
May your days be merry and bright
And may all your Christmases be white

Kakav god bio, neka vam je Sretan i Blagoslovljen od cijele RIMETEO ekipe.

Naslovna: Irena Trkulja

Sličan sadržaj