Siječanj 2014. u PGŽ iznadprosječno topao i iznadprosječno oborinski

Ispratili smo i siječanj, a bez da smo zime previše osjetili. Iznimka je bila njegova posljednja dekada, ali nije bila dovoljna da bi ublažila nezapamćenu iznadprosječnost temperatura koje su zabilježene na cijelom području PGŽ.

Posebno je toplo bilo u prve dvije dekade mjeseca kada su temperature bile i do 8°C više od prosjeka, a razlika u temperaturama između Kvarnera i Gorskog kotara gotovo da i nije postojala.

Na primjeru Rijeke i praćenja srednje dnevne temperature zraka u siječnju, jako se dobro vidi koliko su temperature odstupale od prosjeka dvije trećine mjeseca da bi se potkraj mjeseca vratile u prosjek, a zatim i ispod njega.

Oborina je također bilo u izobilju, od dostupnih podataka imamo sljedeće. U Pargu je palo čak 320 mm kiše, u Malom Lošinju oko 120 mm, dok je u Rijeci palo oko 230 mm kiše.

Kraj mjeseca donio nam je i pola metra snijega u Gorskom kotaru, ali i nevolje s kišom koja se ledi u dodiru s tlom, što je puno veća opasnost od snijega.

Veljača počinje u umjerenom zimskom tonu, Kvarneru slijedi nova kiša, Gorskom kotaru novi snijeg, a iza svega toga nazire se i zatopljenje u novom tjednu.

Sličan sadržaj