Slabija promjena sredinom tjedna, potom stabilnije za vikend

Gotovo potpuno stabilno i toplo vrijeme pratilo nas je proteklih tjedan dana, a u novi tjedan ulazimo u sličnom tonu.

Zbog anticiklone koja dominira većim dijelom Europe do nas pristiže topli zrak s istoka s obzirom na to da se centar anticiklone nalazi kod Poljske. Taj zrak u ovom slučaju prelazi preko kopna pa je slabo obogaćen vlagom što rezultira stabilnim i suhim vremenom kod nas.

DHMZ

Na istočnom predjelu Atlantika uz Azorsku anticiklonu nalazi se i ciklona bliže Portugalu koja je u fazi jačanja te će kroz ovaj tjedan biti smještena na tom području.

Uzevši u obzir da je na Atlantiku aktivna sezona uragana, njih nekoliko će imati utjecaja na ostale sinoptičke sustave koji će biti slabo pokretni.

Od sredine tjedna u sklopu spuštanja nešto hladnijeg zraka s krajnjeg sjevera Europe, doći će do stvaranja nove ciklone kod Skandinavije koja će potaknuti anticiklonu s Europe na pomicanje prema istoku, a time i promjenu vremena kod nas. Kako ciklona kod Skandinavije bude jačala tako će se sa sjevera Atlantika privući nova anticiklona i time naše područje „spasiti” od direktnog prodora hladnog zraka koji će nas na kraju samo okrznuti.

Iako će i ovoga puta to biti tek suho osvježenje, ponovno će biti aktivna bura koja će na Kvarneru uzrokovati tople noći efektom feniranja. Za vikend ponovno nastavak ljeta uz jačanje grebena anticiklone.

Prognoza vremena

Danas do kraja dana pretežno vedro. Bura će puhati jako s olujnim udarima osobito uz istočnu obalu Kvarnera. Večernje temperature na Kvarneru 21 – 26°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Utorak stabilno i uglavnom vedro, sredinom dana na širem području uz visinsku naoblaku. Bura će se do sredine dana gotovo potpuno smiriti, a zatim ponovno ojačati (na širem području Kvarnera) na umjereno jaku s olujnim udarima. U Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 20 – 25°C, u zapadnom zaleđu Rijeke do 15°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C. Tijekom dana na Kvarneru 28 – 33°C, a u Gorskom kotaru 22 – 27°C.

Srijeda uglavnom stabilna, veći dio dana pretežno vedro, a popodne i navečer uz pojačanu naoblaku postoji mogućnost za lokalne kratkotrajne pljuskove oko Učke i Ćićarije. Bura do sredine dana umjereno jaka s olujnim udarima, a zatim će oslabjeti do navečer kada će ojačati na umjerenu s jakim udarima. U Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 20 – 25°C, na zapadnom zaleđu Rijeke zbog nedostatka vjetra do 16°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C. Tijekom dana na Kvarneru 27 – 32°C, a u Gorskom kotaru 22 – 27°C.

Četvrtak donosi promjenu i blago osvježenje, od sredine dana slijedi postepen nailazak naoblake s istoka, a navečer bi moglo biti i slabe kiše u gorskim predjelima. Na Kvarneru će popodne zapuhati jaka bura s olujnim udarima u sklopu fronte dok u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 18 – 23°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C. Tijekom dana na Kvarneru 28 – 33°C, a u Gorskom kotaru 23 – 28°C. Navečer hladnije za par stupnjeva. Od petka slijedi stabilizacija vremena pa će za vikend ponovno biti pretežno vedro, ali za 2 – 3°C svježije u odnosu na danas .

Sličan sadržaj