Slijedi još jedna zimska fronta prije zatopljenja

Nakon naglog spuštanja temperature početkom još aktualnog tjedna koje je uspjelo vratiti zimu u naše krajeve donoseći olujnu buru i obilan snijeg u Gorskom kotaru, krajem tjedna došlo je do porasta temperature uz ponovno vraćanje u aktualno doba godine, odnosno proljeće.

Idući bi tjedan ponovno u startu mogli osjetiti zimu, vjerojatno posljednji put ovoga proljeća te nešto slabijeg intenziteta nego zadnji put.

Sinoptička situacija

Za spuštanje novog hladnog vala najvećim je dijelom zaslužna anticiklona (oznaka “A”) smještena ovoga puta zapadno od Irske s tlakom u centru od 1055 hPa što je čini dosta stabilnom, a pozicija na kojoj se nalazi daje joj dodatne mogućnosti da po svojoj prednjoj strani povuče veliku količinu hladnoga zraka sa Sjevernog pola (strelica).

Time ujedno stvara blok na Atlantiku, čime nam ciklone ne dolaze iz tog smjera već se eventualno stvaraju južnije oko Španjolske (oznaka “C”) i sjevernije oko Skandinavije. Ovo je gotovo idealan zimski postav sinoptičkih sustava, nešto što nismo gledali protekle zime.

Očekivana sinoptička situacija po modelu GFS, za ponedjeljak, wetterzentrale.de

Ipak, krajem tjedna je izgledno slabljenje bloka pa bi na Atlantiku ponovno započelo zonalno strujanje, odnosno vladavina ciklona.

Što nas očekuje s nadolazećom promjenom vremena?

Sa spuštanjem hladnoga zraka stiže i fronta koja će najprije (već danas) zahvatiti područja južne Francuske gdje će se formirati nova ciklona dok u podnožju Alpa ne bi trebalo doći do stvaranja sekundarne ciklone zbog brzinskog prelijevanja hladnoga zraka nad istočni rub Alpa, odnosno našeg područja.

Pri takvoj situaciji neće biti dovoljne količine vlažnoga zraka koji bi došao s juga jer se novonastala ciklona nalazi predaleko (kod Španjolske) pa s time naše područje ponovno očekuje manjak oborina što će samo nastaviti niz sušnih dana koji u većini krajeva Kvarnera traje od početka ovoga mjeseca.

Gorski kotar će u ovakvoj situaciji ponovno najjače osjetiti zimu, gdje bi osim snijega i niskih temperatura moglo biti i ne tako čestog olujnog vjetra. S prolaskom fronte i lokalnih nestabilnosti prije nje, nastupit će stabilno i hladno vrijeme, a na Kvarneru i vjetrovito.

Prognoza vremena

U nedjelju bi se do kraja dana u zaleđu Rijeke te Gorskom kotaru trebalo zadržati oblačno, samo lokalno uz kratkotrajnu slabu kišu, osobito navečer u Gorskom kotaru dok na otocima i moru uglavnom pretežno vedro. Do navečer uglavnom bez vjetra, a zatim na Kvarneru slijedi okretanje na umjerenu i jaku buru. Večernja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

Ponedjeljak donosi cijeloj PGŽ oblačno vrijeme, na Kvarneru većinom slaba kiša, u Gorskom kotaru uz slab do umjeren snijeg kojeg bi navečer moglo biti i u zaleđu Rijeke nošenog burom, ali i ponegdje na obali, osobito istočnom priobalju. Visina pokrivača u Gorskom kotaru do kraja dana 1 – 10 cm, po vrhovima planina lokalno do 15 cm. Cijeli dan na Kvarneru će puhati jaka bura, navečer i olujna s orkanskim udarima, pa bi zastoja u prometu ponovno moglo biti. U Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od – 3 do 2°C. Tijekom dana mrvicu toplije, na Kvarneru 6 – 11°C, na moru i otocima lokalno koji stupanj više dok u Gorskom kotaru i dalje hladno od – 3 do 2°C. Navečer posvuda osjetno hladnije.

IstraMet

Utorak donosi postepeno smirivanje vremena, no još u noći i tijekom jutra izgledne su slabe oborine, na jugu Kvarnera u obliku kiše, a u Gorskom kotaru snijega gdje bi moglo pasti dodatnih 1 – 5 cm. Od sredine dana na Kvarneru slijedi brzinsko razvedravanje dok u Gorskom kotaru nešto sporije. Bura će na Kvarneru do sredine dana puhati jako i olujno s orkanskim udarima, a zatim slijedi postepeno slabljenje, u Gorskom kotaru slab jugoistočnjak. Jutarnja temperatura niska, na Kvarneru od – 2 do 3°C, a u Gorskom kotaru od – 9 do – 4°C. Tijekom dana ipak malo ugodnije, na Kvarneru 2 – 7°C, a u Gorskom kotaru od – 3 do 2°C.

Temperature u utorak ujutro prema modelu Crometeo WRF, maps.meteoadriatic.net

Od srijede zatim pretežno vedro i stabilno, tek u Gorskom kotaru uz povremenu umjerenu naoblaku, a na Kvarneru slabu do umjerenu buru. Za vikend se temperature vraćaju oko prosjeka, a izgledno je i nešto više naoblake.

Sličan sadržaj