Snijeg je pao i vitar brije, ledi zima, studen studi, ali jesen opet stiže dragi ljudi

@Milan Krznarić
@Milan Krznarić

Po odmicanju ciklone na istok, vrijeme se stabiliziralo, ali uz dotok osjetno hladnijeg zraka sa sjeveroistoka Europe.

Već u ponedjeljak ujutro, zbog snijega na tlu i vedrine, u gorju su se temperature spustile i osjetno ispod 0°C. Na Zavižanu je minimum iznosio -8°C, na Platku -6°C, u Pargu je izmjereno -4°C, Sungeru i Delnicama -3°C.
Hladno je bilo i na riječkom području. U Velim Munama i do -2°C, Hreljinu 1°C, u Rijeci 3°C, dok su južni otoci bili priča za sebe uz temperature od 8°C i 9°C.

Sjeverni Jadran uživa u pretežno vedrom i prohladnom vremenu uz umjeren do jak vjetar, sjevernih smjerova.
Umjereno do pretežno oblačno te hladno vrijeme je na području Gorskog kotara i Like uz slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova.
Zavižan mjeri -8°C, Platak -4°C, Delnice i Parg -1°C, Crni lug 0°C, Gospić i Otočac 2°C, Hreljin 3°C, Kukuljanovo 4°C, Senj 6°C, Baška 7°C, Bakar i Labin 8°C, Cres, Krk, Pazin i Rijeka 9°C, Crikvenica, Mali Lošinj, Opatija, Pula 10°C, Malinska 11°C, Poreč 12°C te Rab 13°C.

Zbog bure, na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika te Jadranskoj magistrali od Senja do Karlobaga (DC8) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali između Bakra i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Nakon hladnog ponedjeljka, ide još hladniji utorak, posebno ujutro kada će se na području Gorskog kotara i Like mjeriti i deblji minusi, a gotovo će ih sigurno biti ponegdje i uz samu obalu. U prvom dijelu dana bura može imati olujne udare, a zatim će poslijepodne oslabjeti. Dan će biti topliji od današnjeg, ali ne pretopao. U gorju temperatura neće izaći iz minusa, a na sjevernom Jadranu bi mogla porasti i na 10-ak stupnjeva.

Srijeda će biti posljednji dan s hladnim jutrom u gorju, ali će i to jutro biti toplije od svojih prethodnika, premda temperatura u jutarnjim satima u gorju neće imati pozitivnu vrijednost. Poslijepodne će osjetnije zatopliti pa će u gorju doseći i više od 5°C.
Uz obalu i na otocima jutro većinom s osjetno pozitivnim vrijednostima temperature, a tijekom dana će već biti sasvim ugodno.

Za četvrtak će more imati promjenjivo oblačno vrijeme, a gorje i pretežno oblačno uz jačanje jugozapadnjaka. Temperature u porastu.

U petak će stići kiša, uz zatopljenje i puno vjetra južnog smjera do kraja tjedna. Spuštanjem doline s Atlantika na Sredozemlje, doći će do destabilizacije atmosfere, pa će i kiša postati svakodnevica. To je ujedno i početak novog razdoblja s iznadprosječnim temperaturama i dosta kiše koje se vidi na prognostičkim kartama, što znači da će zimu na neko vrijeme ponovno zamijeniti jesen.

Sličan sadržaj