Snijeg zabijelio vrhove Maroka, obilna kiša u Španjolskoj / Zanimljivo naredno razdoblje

GIBMeteo
GIBMeteo

Sinoptička situacija u Europi trenutno je takva da središnjim Atlantikom dominira anticiklona, zapadno od Islanda duboka ciklona, zapadnom Europom spušta se fronta sve do Afrike, a s područja Afrike nad južno Sredozemlje uz anticiklonu pristiže toplina, dok je sjeveroistok i sjever Europe na udaru ciklone. Sve navedeno vidi se i na sljedećoj karti modela GFS.

Zbog fronte koja je sa saobom donijela hladniji zrak na najvišim vrhovim Maroka (naslovna) pao je snijeg, dok Španjolska i Portugal lokalno imaju i obilniju kišu. Palo je mjestimice i 100 mm, a tijekom utorka i srijede može pasti još toliko, što ostavlja mogućnost i za poplave. Planine ispod 1500 metara dobivaju i snijeg, a novi snijeg tek se očekuje.

Na području Velike Britanije ista fronta donosi povremenu kišu i svježinu, uz povremeno jači vjetar. Oborine će se nastaviti i idućih dana.

I Njemačka očekuje svježije vrijeme uz pljuskove. Stiže hladna fronta koja će prekinuti najtopliji dio godine do sada koji je bio prisutan u dijelu zemlje proteklih dana. Tako se ne očekuje više temperature više od 15°C, a s prodorom fronte može biti i grmljavinskih pljuskova.

Istovremeno, Sredozemlje ima toplo vrijeme, u nekim krajevima i ljetno. Ovo su najviše dnevne temperature izmjerene u Europi 3. travnja.

No, ako je vjerovati meteorološkim kartama, travanj nam tek nosi brojna iznenađenja. Prvo će potkraj tjedna sa sjevera Europe spustiti se snažna dolina prema Španjolskoj donoseći hladan zrak, uz istovremeno stvaranje anticiklonalnog bloka sve do Grenlanda.

Zbog same snage sustava sve će se proširiti i do našeg područja čime će u obzir opet doći oborine uz svježije vrijeme (detaljniji tekst s najavom slijedi uskoro), a najhladniji zrak bit će na potezu od Skandinavije i Velike Britanije. Mi ćemo biti negdje između toplog zraka na istoku i hladnog na zapadu, a to se vidi i po položaju bloka, odnosno položaju cijelog područja niskog tlaka zraka koje će se protezati od Skandinavije do Portugala.
Da je položaj te doline istočniji i mi bi ušli u obzir za jače zahladnjenje. Ovako ćemo već od ponedjeljka doći pod utjecaj anticiklone i ponovno će biti toplije.

Dolina će odgurati blok daleko na Atlantik pa će najveće zahladnjenje imati i područje nad kojim se bude nalazila, a po prednjoj strani anticiklone spuštat će se hladniji zrak.
Naznake za još jedan jači i istočniji prodor postoje od sredine mjeseca, a taj bi mogao direktno prema Hrvatskoj.

Sličan sadržaj