Ciklona donosi obilan snijeg Gorskom kotaru, a snijega će biti i na predjelima iznad 300 metara na riječkom području

S ulaskom u novu godinu, vrijeme je odmah pokazalo svoju oštriju stranu i to duž cijeloga Jadrana. Pljuskovi i grmljavina uz tuču (odnosno fronta) posebno su zapeli na Kvarneru (više zapadna strana) gdje je tuča doslovno zabijelila lokalna područja, a na kojima se do kraja subote ispadala i vrlo obilna količina kiše, Marčelji 110 mm, Mune 100 mm, Matulji 80 mm!
U Gorskom kotaru zbog granične temperature bio je također miks oborina, od tuče, kiše pa do snijega i susnježice, a u noći na nedjelju viša područja je zabijelio i snijeg.
Trenutno je dosta je dinamike između sustava iznad nas uz također i primjerenu količinu hladnoga zraka koji bi trebao biti normalna pojava po zimi, što će svakako rezultirati nestabilnim vremenom i u ovome tjednu.

Sinoptička situacija

Iznad Europe se trenutno nalazi zanimljiva sinoptička situacija, po sjeveru Europe protegnula se anticiklona koja zauzima područje od Kanade do Skandinavije. Kao što možemo primijetiti ovo je malo drugačije pozicioniran anticiklonalni blok od onih kakvi su bili proteklih mjesec dana (Atlantik – Grenland ), no kao i prvi, ima ulogu dohvaćanja sjevernih područja kontinenta od kuda povlači hladan zrak po svojoj prednjoj strani (istočnoj, u ovom slučaju sa Sibira ) te ga iz Rusije povlači prema središnjoj Europi.

Prilikom nailaska tog hladnog zraka preko sjevernih obronaka Alpi do Sredozemnog mora, na području Genove formirala se ciklona oko nove godine koja je i uzrokovala nevrijeme protekla tri dana dok nas nije prošla hladna fronta koja je ovoga puta došla iz smjera Italije, odnosno uz južinu s jugozapada.

Sinoptička situacija. Anticiklona kod Skandinavije (A) po svojoj prednjoj (istočnoj) strani spušta hladan zrak prema jugu, otkuda ga povlači sa svoje stražnje (sjeverne) strane ciklona kod Genova (C) windy.com

Nakon fronte nije uslijedila bura, upravo zbog smjera nailaska fronte te pozicije ciklone koja se i dalje nalazi kod Genove, već po visini i dalje struji jugozapadnjak koji povlači malu količinu vlažnoga zraka s Mediterana zbog čega imamo djelomično oblačno vrijeme uz povremene nalete slabe kiše.

Zbog probijanja hladnijeg zraka i južnije od Kvarnera, na području Grčke danas će doći do stvaranja novog sekundarnog centra koji će krenuti na put prema Poljskoj i time utjecati da ciklona kod Genove i dalje ostane na tom području dok se obje i dalje nalaze u „sendviču” anticiklona sa svih strana.

Zbog anticiklonalnog bloka taj će razmještaj ciklona potrajati do srijede kada bi ciklona koja se formirala kod Grčke trebala preko Poljske doći do Njemačke i Danske što će cikloni kod Genove omogućiti slobodan put prema istoku.

Očekivani razvoj vremenske situacije

Do srijede će stoga i dalje biti promjenjivo uz hladan zrak po visini te povremene oborine zbog jugozapadnjaka, osobito u utorak kada stiže fronta, pa bi se vrhovi planina mogli napuniti sa novih pola metra snijega (povoljno za Platak ), zaleđe Rijeke moglo bi dobiti svoj treći snijeg ove sezone dok će se snježna granica lokalno spustiti i u niža područja pred kraj oborina.

U gorju će do srijede pasti i obilniji snijeg. Snijega će biti i na predjelima iznad 300 metara na riječkom području, ali ga uz more neće biti. Izvor karte: IstraMet

Nakon prolaska ciklone dalje prema Ukrajini naše će područje napokon uhvatiti zimu uz primjerene temperature za doba godine, a izgledno je kako bi od petka mogli ući u period malo stabilnijeg vremena, no vjerojatno ne zadugo pa ćemo detaljno o tome pisati u novoj najavi za vikend.

Prognoza vremena

Danas do sredine dana uz čestu kišu, iznad 700 metara i snijeg, no popodne slijedi djelomično kidanje naoblake pa će se i snježna granica podignuti na 900 metara, a prije zalaska moguće je da ćemo i upiti malo sunca, osobito na Kvarneru. Neće pasti obilna količina oborina, uglavnom 1 – 15 mm, a lokalno na istoku Kvarnera i u zaleđu do 30 mm. Što se vjetra tiče, na Kvarneru će biti dosta promjenjivo, uglavnom uz slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak do Krka i Lošinja, a sjevernije uz umjeren istočnjak i sjeverac. Granica gdje će se ta dva vjetra miješati cijeli dan će se vrtjeti oko područja južnog Kvarnera pa će to ujedno označavati i granicu hladnije zračne mase sa sjevera i toplije s juga. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, uz more i do 9°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 4 – 9°C, na jugu Kvarnera do 12°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

U utorak još tijekom noći i ujutro može biti povremene kiše, a zatim do popodne mirno uz kratkotrajna razdoblja sa suncem. Popodne zatim stiže fronta pa će se kiša s juga proširiti na čitavo područje, a lokalno bi moglo biti i grmljavine uz tuču! Snježna će se granica navečer spustiti još niže na oko 300 metara gdje bi se do završetka fronte (krajem dana ) mogao skupiti pokrivač i od nekoliko centimetara, osobito u zapadnom zaleđu. Lokalno pred kraj oborina uz jači intenzitet, kratkotrajnog padanja snijega može biti i do 200 metara nad morem. Otoci bi mogli zabijeliti iznad 500 metara dok bi Gorski kotar na kraju dana mogao mjeriti oko 30 cm snijega. Puhat će promjenjiv vjetar, slabo do umjereno jugo puhat će do južnog Kvarnera (Senja), a sjevernije slaba do umjerena bura i istočnjak. Nakon prolaska fronte navečer, vjetar će oslabiti i okrenut na jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, na južnom Kvarneru uz more do 8°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 3°C.

U srijedu i dalje promjenjivo, odmah nakon fronte djelomično će se razvedriti do jutra, no i dalje uz povremenu slabu do umjerenu kišu ili snijeg iznad 200 metara. Slično bi se trebalo zadržati do kraja dana, uz napomenu da bi tijekom dana snježna granica trebala ići malo više. U Gorskom kotaru cijeli dan oblačno uz povremeni snijeg. Na Kvarneru mirno, dok će na južnom dijelu puhati umjeren do jak zapadnjak, u Gorskom kotaru slab jugozapadnjak. Vjetar će krajem dana slabiti. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -2 do 3°C, lokalno uz more do 5°C, a u Gorskom kotaru od -5 do -1°C. Tijekom dana na Kvarneru 2 – 7°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 2°C.

U četvrtak vrijeme će se postepeno stabilizirati, do navečer još uz umjerenu do potpunu naoblaku, slabog snijega povremeno može biti u Gorskom kotaru, a na Kvarneru uglavnom suho uz malu mogućnost za kratkotrajnu kišu na otocima ili snijeg u zaleđu. Vjetar će se smiriti na čitavom području, a temperaturno će biti hladno, slično kao u srijedu.

Od petka se očekuje dodatno razvedravanje uz slabu do umjerenu buru na istoku Kvarnera, no minusi bi po noći lokalno mogli ići i do mora!

Dakle, slijede nam još tri dosta promjenjiva i nestabilna dana, zimoljupci bi nakratko mogli doći na svoje, a vrhovi planina dobro će se nakrcati snijegom.

Dugotrajne stabilizacije i dalje nema na vidiku, što je u odnosu na proteklu godinu kada je zima bila samo na kalendaru, veliki plus od ovog godišnjeg doba.

Sličan sadržaj