Srce veljače, a na Prevlaci 23°C! / Na Kreti i do 30°C! / U Rijeci 450 – mm oborine!

12744016_1104446486252977_8096759761866730381_n

Nastavlja se grubo poigravanje prirode u veljači, a temperature na nekim mjestima nalikuju više ljetnima nego onima za sredinu veljače.

Dovoljno je pogledati temperature u 14h na jugu Hrvatske. U Prevlaci 23°C, Dubrovnku, Pločama i Makarskoj po 21°C. Ostali dijelovi Hrvatske osjetno svježiji. U Rijeci tek 8°C, ali ovih “tek” je iznad prosjeka za doba godine. Istovremeno Mali Lošinj i Rab na 11°C.
Puše bura koja stvara poteškoće u prometu. Niz je podugačak pa je najbolje zaviriti na stranice HAK-a. Njeno slabljenje očekuje se u noći na srijedu.

U Pargu pada jak snijeg na 0°C, jutros ga je izmjereno i 28 cm, u Delnicama 13 cm, a u Crnom Lugu 4 cm. Opet je mjerena i nova količina oborina, u Rijeci 21 mm, ali ipak je više dobio Gorski kotar, između 30 i 40 mm. Na otocima i do 30 mm na sjeveru, a manje kiše palo je na južnim.

Za ovakav meteorološki nered od sjevera do juga Jadrana, krivac je samo jedan – ciklona nad srednjom i južnom Italijom koja je s prednje strane povukla toliku količinu topline, da je jučer u gradu Heraklionu na Kreti izmjereno nevjerojatnih 28°C!
Toplina je osim Grčke zahvatila još Albaniju, Makedoniju, Tursku i Srbiju, gdje su zabilježeni brojni apsolutni rekordi.

Ista ta ciklona koja je donijela s prednje strane toplinu, nama donosi buru (jer smo sa stražnje strane gdje povlači hladniji zrak sa sjeveroistoka), a još nam od nje slijedi i jedan jači val oborina potkraj dana i u noći, gdje će gorje dobiti još snijega (ali i kiše zbog zatopljenja po visini), a Kvarner kiše (snijeg u početku moguć na 700 m), čime će Rijeka iz sata u sat biti bliža obaranju apsolutnog oborinskog rekorda za veljaču – 354 mm.

Priroda sve vrati u neku ravnotežu. U 2015. godini Rijeka je dobila siromašnih 49 mm kiše, rekordno sušnog prosinca još uvijek se sjećamo. U cijeloj 2015. godini tek nešto više od 1000 mm, a ove godine već u dva mjeseca gotovo 500 mm (točnije 457 mm), s time da oborinska priča u veljači još nije gotova tako da će i tih 500 mm biti dosegnuto.

Nakon što nas u noći zahvati glavnina oborina, vrijeme će se do prijepodnevnih sati smiriti, a u poslijepodnevnim satima srijede moguća su i sunčana razdoblja, kao uvod u par stabilnijih dana koji bi mogli potrajati do kraja tjedna.

Očekuje se dosta sunca, a za vikend mogućnost i ponekog pljuska.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.
Ako niste registrirani korisnik, Prognozu saznajte i na telefonu 060 590 590 ili zatražite prognozu za svoje mjesto.

Naslovna: Mali Lošinj, foto: Sandro Puncet

Sličan sadržaj