Srce zime, a po visini nad Hrvatskom i 17°C! / Stiže fronta i zahladnjenje

z4_temp_850_06

“Hit dana” nije najava fronte koja nam predstoji tijekom nedjelje, o kojoj ćemo nešto kasnije reći više, već nevjerojatna toplina na oko 1500 metara koja se u ovim trenucima nalazi nad Hrvatskom. Prema projekciji modela GFS sa slike iznad, temperatura je ponegdje čak i 17°C!
Ponavljamo, nije riječ o temperaturi pri tlu, već o temperaturi na oko 1500 m!

Ona će brzo nestati jer sa sjeverozapada stiže hladna fronta koja sa sobom nosi i hladniji zrak.

Brzina fronte bit će oko 50 km/h što znači da bi njeno djelovanje na našem području bilo gotovo otprilike do 19h, nakon čega će se razvedriti uz dodatni pad temperature zraka.
Proteklih dana modeli su dosta “šarali” s prognozom, od padanja snijega u samoj Rijeci do kiše, što samo pokazuje kako posao meteorologa baš i nije tako jednostavan, posebno kad je riječ o PGŽ koja ima jako puno tipova klima i mikroklima.

Prema posljednjim projekcijama nekoliko prognostičkih modela, stvari bi se trebale odvijati na sljedeći način.
Veći dio Kvarnera trebao bi imati kišu ili pljuskove s grmljavinom, predjeli iznad 500 do 650 metara susnježicu, a iznad 700 metara snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača.
Za najjačih oborina snježna granica može se spustiti i do 300 metara visine, uz padanje snijega, ali se ne očekuje stvaranje snježnog pokrivača.
U Gorskom kotaru, poslije 15h, kiša će prelaziti u susnježicu, a zatim i u snijeg.

Već do 20h oborine će napustiti PGŽ, a zatim će se i razvedriti. Prolazno su mogući olujni udari bure na Kvarneru, a sjeveroistočnjaka u Gorskom kotaru.
Doći će do osjetnog pada temperature zraka. Navečer će temperature u Gorskom kotaru u minus (moguće i u zaleđu obale), a ispod 5°C uz obalu i na otocima.

Za kraj napomena. Problem je s frontama što su jako “hirovite” i ono što smo sada napisali, može već sutra biti drugačije, tj. da modeli predviđaju jedno, a fronta napravi drugo. Može se dogoditi da fronta ubrza ili uspori, da hladnoća ubrza ili uspori. Sve su to faktori koji mogu povisiti ili sniziti snježnu granicu.

Prema zadnjemu što vidimo, bit će ovako kako smo gore napisali, a u konačnici ipak fronta ima zadnju riječ.

Sličan sadržaj