Sredinom tjedna prolazna promjena vremena pa nastavak stabilnog, ali hladnijeg vremena

Veći dio proteklog tjedna prevladavalo je stabilno i uglavnom sunčano vrijeme uz temperature oko ili malo iznad prosjeka za ovo doba godine, a u tjednu pred nama očekuje nas nastavak stabilnog, ali ne i tako toplog vremena dok će iznimka biti utorak i srijeda uz oslabljenu promjenu vremena.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo u polju povišenog tlaka zraka, odnosno na grebenu između dvije anticiklone kod Rusije i na Atlantskom oceanu. Između Islanda i Skandinavije nalazi se nekoliko ciklona koje tvore sustav dosta niskog tlaka, a zbog položaja na kojem se nalaze, uspješno povlače hladan zrak s Grenlanda prema Europi.
U tom povlačenju hladnoga zraka pripomaže i anticiklona u Atlantskom oceanu koja će jačati i pomalo se micati prema Europi, no kada anticiklona bude došla na područje Azora, osim što će uspostaviti anticiklonalni blok preko Atlantika, usmjerit će hladan zrak prema zapadu Europe te usporiti ga ispred Alpa sa sjeverne strane. Zbog toga ovoga puta ostajemo „spašeni” od još jedne Genovske ciklone, a umjesto na tom području, ona će se aktivirati kod Španjolske.

Sredinom tjedna jaka Azorska anticiklona počet će svojim grebenom ulaziti nad sjeverozapad Europe, a ciklona kod Španjolske ojačat će i krenuti pomicati prema Azorima. Hladna fronta koja je došla do Alpa, kako anticiklona bude sve više ulazila u Europu, pomaknut će se po sjevernoj strani Alpa i do nas, no ipak nešto toplija nego što je bila prije pa će naše područje osjetiti tek kratkotrajne nestabilnosti i višednevnu buru.

Uvod će to biti u nastavak stabilnog vremena do kraja tjedna, a to potvrđuje i anticiklona koja bi trebala „zasjesti” nad središnjom Europom, a zbog sporog pomicanja te anticiklone naše će područje ostati u balonu nešto hladnijeg zraka pa će se temperature spustiti do prosjeka ili malo niže.

Prognoza vremena

U ponedjeljak će na čitavom području prevladavati potpuno oblačno vrijeme bez kiše. Vjetar na Kvarneru slab južnih smjerova ili ga neće biti, a u Gorskom kotaru slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 14 – 19°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C.

Utorak na čitavom području do sredine dana uz umjerenu naoblaku, zatim pretežno vedro do kraja dana. Vjetar do popodne slab promjenjiva smjera na čitavom području, navečer okretanje na buru u priobalnom području Kvarnera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C.

Srijeda promjenjiva, na Kvarneru uz umjerenu naoblaku, a u Gorskom kotaru oblačno vrijeme uz slabu povremenu kišu popodne. Na Kvarneru slaba do umjerena bura, na udare i jaka, a u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

Do kraja tjedna stabilno bez kiše, ali uz umjerenu naoblaku. Temperaturno oko prosjeka.

Sličan sadržaj