Na Uskrs kišovito uz buru, u igri i planinski snijeg

11088962_10206439992386701_59217455_n.jpg

Kišoviti dani koji su uslijedili nakon srijede oborinama su počastili cijelo područje županije. Prema podatcima DHMZ-a, do petka ujutro službene meteorološke postaje očitavale su sljedeće vrijednosti: Bakar 19.0 mm, Delnice 31.0 mm, Mali Lošinj 16.7 mm, Kukuljanovo 25.0 mm, Rab 10.3, Rijeka 40.3 mm (Kozala).

Ukupno je najviše padalina bilo na riječkom području te dijelovima Gorskog kotara. Petak i subota donijeli su nam još jednu marčansku buru, koja je na većini područja bila umjerena do jaka. Situacija u prometu zbog bure nakratko bila pod određenim restrikcijama za Krčki most, pojedine dionice autoceste A6 te Jadransku magistralu.

Bura je ovaj put bila jača u Dalmaciji, gdje su mjestimice mjereni i orkanski udari, u Makarskoj je mjereno do 150 km/h, a podno Velebita i do 180 km/h.

Nedjelja je prošla u znaku oslabljene tople fronte koja se smjestila sjeverozapadno od naših krajeva. Cirusna naoblaka, kao odraz povećane razine vlage u zraku i pada tlaka, cijeli se dan nakupljala nad našim krajevima.

U sljedećem tjednu, ujedno i tjednu u kojemu ožujak privodimo kraju i zakoračujemo u travanj, očekuje nas uistinu šaroliko vrijeme.

Tjedan ćemo započeti pod utjecajem već spomenutog nedjeljnog frontalnog poremećaja. Ponedjeljak će u prvom dijelu dana donijeti pretežno oblačno, a prema kraju djelomice sunčano vrijeme. Ponešto kišnih kapi moguće je tek u Gorskom kotaru. Uz maksimalne dnevne temperature do 18°C, osjećaj toplijeg vremena dodatno će pojačavati slab do umjeren jugozapadnjak i jugo, koji će na jugu područja biti i jaki. U večernjim satima, kratkotrajno će zapuhati umjeren do jak vjetar sjevernih smjerova uz mogućnost slabe kiše na širem području grada Rijeke.

Utorak nalik ponedjeljku, uz djelomično sunčano vrijeme, prema kraju dana s porastom naoblake. Nastavlja se dominacija slabih do umjerenih vjetrova južnog smjera. Prema kraju dana na otvorenom moru jačanje sjeverozapadnjaka i zapadnjaka. Temperature zraka za stupanj-dva više u odnosu na ponedjeljak.

Slaba ciklona s centrom nad južnim Jadranom, koja će se formirati u srijedu, neće imati veliki utjecaj na vremensku sliku u PGŽ. Vjetar će smjer promijeniti na umjereni sjeverni i sjeverozapadni. Dnevni maksimalci do 21°C.

Četvrtak i petak proći će u znaku stabilnijeg vremena. Djelomično oblačno vrijeme uz slab vjetar jugozapadnog smjera koji će prema kraju četvrtka prelaziti u slabu do umjerenu buru. U drugoj polovici petka očekuje se postupni pad tlaka zraka čime će se najaviti snažnija promjena vremena za vikend.

Glavne obilježje subote svako će biti oborine, koje mogu biti i obilnije na području PGŽ, osobito prema večernjim satima. Puhat će slab do umjeren vjetar južnog i istočnog smjera.

Uskrsna nedjelja prema sadašnjim izgledima započet će kišovito, no jaka i olujna, mjestimice orkanska bura koja će zapuhati dovest će do postupnog prestanka oborina i djelomičnog razvedravanja. U nedjelju u Gorskom kotaru mogućnost snijega.

Detaljnije prognoze navedenih promjena čitajte na našem portalu, a aktualne detalje i na našoj Facebook stranici.

Naslovna: Mogućnost jače promjene za nadolazeći vikend po modelu GFS; Izvor: wetterzentrale.de

Sličan sadržaj