Sredozemna ciklona utječe na vrijeme / Vrijeme do kraja tjedna i izgledi za novi tjedan

legnyomaskep2

Nakon nekoliko suhih, stabilnih i toplih dana, zbog djelovanja anticiklone koja se “parkirala” nad nama, s nastupanjem listopada došlo je i do mijenjanja sinoptičke situacije. Anticiklona je oslabila zbog približavanja ciklone koja se svojim centrom nalazi nad područjem Korzike, što se može vidjeti i sa prikaza u vrhu ovog teksta.

Ono što možemo reći je da ona neće ostaviti nekog traga na vremenskim zbivanjima u Hrvatskoj, jer se neka značajnija oborina od nje ne očekuje. Međutim, na toj istoj slici s vrha, ako pogledate prema istoku vidite jedan ciklonalni vrtlog čije se djelovanje ne vidi na prizemnim kartama tlaka.

Radi se o visinskoj cikloni, “noćnoj mori” za prognoziranje, koja je jako nepredvidljiva i u svome kruženju zna dosta iznenaditi prognostičke modele, koji su uglavnom “pripremljeni” za detektiranje prizemnih ciklona.
Ovako na prizemnoj karti tlaka vidimo anticiklonu, a zapravo se iznad nje, u višim slojevima krije visinska ciklona, koja će imati svoje djelovanje naročito u unutrašnosti Hrvatske i gorju, dok Jadran obično tih situacija bude pošteđen, ali zna doći nešto naoblake i slabih oborina.

Napisano se može vidjeti i na sljedećem primjeru modela GFS. Na njegovom prikazu oznakom “L” označena je ciklona kod Korzike, međutim nigdje nema oznake “L” istočno od Hrvatske, kako sugerira slika na naslovnici. Sličnog je “mišljenja” i model ECMWF pa njegovu sliku nema potrebe stavljati.
z2_mslp_06

Prije nego krenemo na konkretnu analizu situacije s izgledima za PGŽ na dulje staze, još jednom naglašavamo da od ove Sredozemne ciklone neće biti previše toga za vidjeti, ali da bi njezina “kolegica” mogla i nekoliko dana utjecati na vrijeme u unutrašnjosti Hrvatske.

Ciklona koja se trenutno nalazi nad Korzikom (naslov) u PGŽ je prvenstveno donijela naoblaku, a tek onda s njom i malo kiše koja je mjestimična i nema neke mjerljive količine.

Zbog svoje specifične putanje, njen će se utjecaj osjetiti još u noći na četvrtak na Kvarneru, a zatim će ona otići prema jugu Italije, a na Kvarneru ostaviti prostor buri i razvedravanju, dok će se u Gorskom kotaru zadržati promjenjivo vrijeme.
U takvom razvoju stvari noć će na Kvarneru biti pretežno oblačna uz mogućnost za slabu i mjestimičnu kišu, a zatim se u kasnom prijepodnevu očekuje razvedravanje. Zapuhat će bura koja će na riječkom području biti umjerena do umjereno jaka, kod Krčkog mosta umjereno jaka do jaka, a na istočnom priobalju jak s olujnim udarima. Jutro će zbog više oblaka imati malo više temperature, dok će tijekom dana osjet svježine biti izražen burom.
U Gorskom kotaru tijekom cijelog dana pretežno oblačno s kišom i svježe vrijeme, dok će puhati umjeren do jak sjveroistočni vjetar, a olujnih udara može biti na području Gornjeg Jelenja i na dionicama autoceste A6.

S odmicanjem ciklone na jug Italije, Kvarner će dakle već tijekom četvrtka dobiti stabilnije vrijeme koje će potrajati do kraja tjedna. Temperature se neće previše mijenjati.
S Gorskim kotarom druga priča, bit će pod utjecajem visinske ciklone, koja mu svaki dan nosi oblačno vrijeme s povremenom kišom, dok bi se u nedjelju vrijeme samo prolazno stabiliziralo.

Za novi tjedan prognostički modeli vide promjenu sinoptičke situacije, tj. početak utjecaja nove Sredozemne ciklone s kojom bi zapuhao vjetar južnih smjerova, a palo bi i dosta kiše. No, otom-potom.

Sličan sadržaj