Stabilizacija kratkotrajna / U klimatološku jesen s isto takvim vremenom

press_78

Od srijede je u naše krajeve stiglo sunčanije i toplije vrijeme, a temperature su odmah porasle i blizu 30°C.

Jutra su na kopnu svježa, uglavnom oko 10°C, a jutros je u Slavonskom Brodu izmjereno samo 5°C.

No, stabilizacija će biti kratkotrajna, jer se već na prognostičkim materijalima može vidjeti novi poremećaj s Atlantika koji prelazi Alpe, a zbog čega se očekuje formiranje sekundarne ciklone, već tijekom ponedjeljka.

Još do nedjelje zadržat će se suho i stabilno vrijeme, uz dosta sunca, a zatim se od sredine nedjelje očekuje naoblačenje, a navečer ponegdje na Kvarneru može pasti i malo kiše.

U ponedjeljak nam stiže klimatološka jesen, a vrijeme će upravo odgovarati godišnjem dobu. Bit će pretežno oblačno s čestom kišom i pljuskovima uz mogućnost grmljavine, a oborine će lokalno na sjevernom Jadranu, u Dalmaciji i unutrašnjosti Hrvatske biti i vrlo obilne.
S kišom će i vjetar okrenuti na sjeverni smjer. Duž obale će zapuhati bura, u unutrašnjosti i gorju vjetar sjevernih smjerova. Temperature će na kopnu u ponedjeljak biti i 15°C niže od onih u nedjelju, dok će na Jadranu temperature biti niže uglavnom do 10°C.

Dakle, pred nama je pravi ulazak u jesen. Promjena će biti kratka, ali snažna. Još jednom napominjemo da lokalno može biti izraženijih oborina i grmljavinskih nestabilnosti. Sve to uz vjetar i pad temperature zraka. S burom će pasti i temperatura mora.

Još u utorak će biti promjenjivo i nestabilno, uz mogućnost kiše ili pljuskova, dok će od sredine tjedna biti sve stabilnije, a potom i sve toplije uz slabljenje bure.

Početak mjeseca u znaku jeseni, nakon čega će uslijediti ponovno topliji dani.

Naslovna: Položaj ciklone prema modelu ARW, u rezoluciji od 12 km, termin za ponedjeljak u 14h. Izvor: maps.meteoadriatic.net

Sličan sadržaj