Stabilizacija od jednog dana / Za četvrtak DHMZ izdao nova upozorenja / Najava kišnog vikenda

S odmicanjem ciklone koja je potopila Zadar, ali i dijelove Istre, riječkog zaobalja te zapadnog dijela Rijeke, red je došao i na jačanje anticiklone.

Anticiklona od jednog dana

Tako je glavno obilježje srijede sunčano i toplo vrijeme, ali još ujutro bilo je svježe, u gorju i hladno. Prema podatku DHMZ-a o minimalnim temperaturama u PGŽ, najhladniji je bio Parg s tek 5°C, u Rijeci je izmjereno 12°C, na aerodromu 13°C. Topliji su bili južni kvarnerski otoci. Službena postaja u Rabu imala je minimalnu temperaturu od 15°C, a još je toplije bilo u Malom Lošinju sa 7°C.
U ostatku zemlje najhladniji je bio Zavižan s 3°C, a najtoplije Lastovo s 19°C.

I u srijedu ujutro postaje su dojavljivale kišu od utorka (24 sata/PGŽ), 38 mm u Crnom Lugu, 31 u Pargu, 28 u Delnicama, 27 u Rabu, 20 u Rijeci, 19 u Bakru, 15 u Kukuljanovu, 12 u Malom Lošinju, 9 mm na riječkom aerodromu te 6 mm u Krku.

Današnje sunce u Rijeku je stiglo nakon točno tri dana potpuno oblačnog vremena. Heliograf na Kozali službeno 10., 11., i 12. rujna nije zabilježio niti jedne osunčane minute. Potpuno identična situacija dogodila se i Pargu kod Čabra, dok je u Malom Lošinju samo 12. rujna bilo potpuno oblačno. Za Rab podaci nisu dostupni.

Zbog pretežne vedrine i temperature su se tijekom srijede znatnije odmaknule od jutarnjih vrijednosti. Prema službenom podatku od 14h, najtopliji u PGŽ je Mali Lošinj s 24°C, u Rabu 23°C, u Rijeci i okolici je 22°C, isto kao i u Crikvenici, dok je nešto svježije u gorju pa tako Parg mjeri 17°C, Crni Lug 18°C, a Delnice 19°C.

DHMZ/Meteoalarm – nova upozorenja za četvrtak!

Iako dan protječe u znaku pretežne vedrine, na nebu se već mogu vidjeti visoki koprenasti oblaci (cirusi) što je znak da nam stiže nova promjena vremena, a anticiklona sa Sredozemlja će brzo početi slabjeti i biti “odgurana” na jug prema Africi, od strane novog poremećaja sa zapada.

Spomenuti poremećaj stiže sa sjeverozapada Europe, a radi se o spuštanju doline s frontom Sredozemlja, u sklopu jače ciklone na sjeveru Europe. Jasno je iz prethodnih redaka stoga da četvrtak neće biti ni približno nalik srijedi, bar kada je riječ o vremenu na riječkom području te u Gorskom kotaru.

Na riječkom području nakon sunčanog jutra, poslijepodne će oblaka biti sve više, a s njima raste mogućnost i za kišu, koja može biti obilnija, naročito krajem dana i u noći. DHMZ kroz sustav Meteoalarm najavljuje mogućnost obilnije kiše na širem riječkom području, količine 20-40 mm.

U samoj Rijeci mogućnost kiše rast će naročito iza 19h, a posebno u noćnim satima na petak.

Možda kiše na otocima neće biti kao na širem riječkom području (iako nije posve isključena), ali ovdje valja obratiti pažnju na vjetar. Službeno: Vrlo jako jugo i jugozapadni vjetar, a lokalno su mogući i olujni udari. najjači udar vjetra 40-65 km/h.
Za gorsko područje DHMZ upozorava na mjestimice olujne udare jugozapadnjaka, najjači udar vjetra 55-90 km/h.

Kišovito i nakon četvrtka, posebno za vikend

Prema aktualnim prognostičkim materijalima nakon četvrtka, nastavit će se nizati službena upozorenja za obilnu kišu, a naročito će to vrijediti za subotu i prvi dio nedjelje kada lokalno u PGŽ može pasti i vrlo obilna kiša.
Nastavlja se ciklonalni niz započet još s prvim danom rujna, a konkretnija stabilizacija moguća je tek od 19. rujna.

Naslovna: Tršće, foto: Branko Lautar

Aktualna satelitska snimka; OSMER

Očekivana sinoptička situacija po modelu ECMWF, za četvrtak u 12h; DHMZ

Očekivana sinoptička situacija za petak u 14h, MetOffice (Hrvatska se nalazi ispod oznake za tlak 1017 na karti)

Očekivana sinoptička situacija za subotu u 14h, MetOffice

Sličan sadržaj