Irma otišla u povijest, šteta golema, poginulo najmanje 50 ljudi, ostali brojni rekordi

Nekadašnji uragan Irma konačno se raspao negdje u unutrašnjosti SAD-a nakon što je poharao Karibe i jugoistok SAD-a te donio štetu koja se procjenjuje na najmanje 100 milijardi dolara. Najgore od svega, u njemu je smrtno stradalo najmanje 50 ljudi na Karibima i u SAD-u.

Nastala kod Zelenortskog otočja
Irma je svoj tropski put započela krajem kolovoza. 26. kolovoza je Nacionalni centar za uragane u Miamiju na Floridi primijetio tropski val zapadno od Afrike koji je donosio grmljavinske pljuskove Zelenortskom otočju. Prolaskom preko otočja u smjer zapada, oluja se sve bolje organizirala i stigla do statusa tropske depresije, a već 30. kolovoza, u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu depresija je ojačala na tropsku ciklonu Irmu.
Već 31. kolovoza došlo je do brze intenzifikacije, u samo 12h vjetar je sa 110 km/h ojačao na 185 km/h. 4. rujna, nakon ulaska u još povoljnije uvjete za razvoj uragana, Irma je ojačala na 4. kategoriju, a približavajući se Zavjetrinskim otocima i na kategoriju 5 već sljedećeg dana, vjetar 280 km/h.

Mali Antili bili na direktnom udaru
6. rujna u noćnim satima po našem vremenu, Irma je dodatno ojačala pa je stalna brzina vjetra iznosila 295 km/h i tu je brzinu držala idućih 37 sati. Šest sati nakon postizanja brzine vjetra od 295 km/h, Irma se obrušila na sjevernu obalu Barbude. Lokalni anemometar izmjerio je 250 km/h brzinu vjetra prije nego je otkinut. 90% otoka je uništeno.
Ujutro je stigla do otoka Sveti Martin, koji je francuski i nizozemski departman. Otok je uništen, a slična sudbina zadesila je i francuski otok Sveti Bartolomej, kao i britansku Anguillu te ostatak Malih Antila.
Na udaru su se našli i Djevičanski otoci, posebno na Britanskima je uragan počinio veliku materijalnu štetu, pogodivši ih gotovo na vrhuncu snage. Kopno je malo oslabjelo uragan koji je brzo vratio snagu izlazeći na otvoreni ocean.

Nastavak puta
Uslijedio je prolaz pored Portorika te Dominikanske Republike, gdje uragan nije ulazio na kopno, ali svejedno donio nevolje u vidu obilne kiše i vjetra, ali i plime te valova, zbog čega su nastale poplave. Posljedice su se osjetile i na Haitiju.

Novi direktni udar Irma je imala na otocima Turks i Caicos koji su u nemilosti oluje 4. kategorije bili 2 sata, a za to vrijeme uništeno je sve što se našlo na putu.
Na udaru su se našli i pojedini otoci Bahama te je također nastala materijalna šteta.

Dolazak na Kubu i slabljenje
I kad se činilo da će Irma rubom zakačiti Kubu bez landfalla, dogodilo se suprotno. Ojačala je na 5. kategoriju i na sjevernoj obali ušla na kopno brzinom vjetra od 260 km/h te počinila golemu materijalnu štetu. Zbog interakcije s kopnom oslabjela je na 3. kategoriju te tako oslabljena nastavila prema Floridi. Trebala je još samo prijeći tjesnac.


Udar na Floridu

A u njemu je ojačala na 4. kategoriju te udarila na kopno Floride kao uragan 4. kategorije. Landfall se dogodio 10. rujna, oko 16 sati po hrvatskom vremenu na lokaciji Cudjoe key. Tamo je zabilježen plimni val od 3 metra. Drugi udar imala je na otoku Marko istog dana, ali oslabljena na 3. kategoriju. Dijelovi Floride uz obalu su potpuno isušeni, zbog toga što je uragan podignuo razinu mora na drugoj strani i poplavio dijelove obale (olujni uspor ili eng. storm surge).
Plima je stigla i do Miamija koji se našao pod vodom. Do 19 sati bez struje je ostalo gotovo 2 milijuna stanovnika Floride, a do ponoći je ta brojka narasla na preko 3 milijuna.

Po prolasku Floride Irma je nastavila prema saveznim državama Georgiji i Južnoj Karolini donoseći obilnu kišu, ali bez jačeg vjetra, jer je nakon Floride uslijedilo znatnije slabljenje cijelog sustava.

Cijeli put

Trenutno tropska depresija
Posljednji izvještaj Nacionalnog centra za uragane izdan je u utorak u 5 sati, što znači da više nema potrebe za daljnjim informiranjem, jer Irma trenutno postoji samo kao tropska depresija. Prema tom izvještaju Irmini ostaci nastavili su donositi obilnu kišu jugoistoku SAD-a, ali opasnog vjetra više nema.

Rekordi
Ime Irma zbog svega što je ovaj uragan napravio na svom putu, odlazi u povijest i više se neće pojavljivati u popisu imena tropskih sustava na Atlantiku. Iza nje ostaje materijalna šteta koja će se posebno na sjeveru Malih Antila sanirati i godinam. Potpuno su stradali karipski otoci Barbuda, Saint Barthélemy, Saint Martin, Anguilla i Djevičanski otoci. Snimke iz satelita, ali i brojne fotografije dočaravaju sav užas nevremena koje je zahvatilo ove otoke. Riječ je o otocima s bujnom tropskom vegetacijom, ali nakon Irme ostala je samo pustoš. Brojne građevine su uništene ili oštećene.

Usporedba prije i poslije Irme na satelitskoj snimci

Na Irmu će sjećati obitelji žrtava, ali i brojni rekordi koje je postigla.

– kad je 5. rujna dosegla 5.kategoriju s vjetrovima od 285 km/h, svojim trenutnim položajem postala je najistočniji atlantski uragan te snage u povijesti, nadmašujući uragan David iz 1979. godine

– već do 6. rujna ojačala je dodatno te je stalna brzina vjetra iznosila 295 km/h s minimalnim tlakom od 914 hPa. Time je izjednačila rekord kao drugi najjači atlantski uragan po brzini vjetra. Jedino je uragan Allen 1980. godine imao veću brzinu vjetra, a ta je iznosila 305 km/h

– brzinu vjetra od 295 km/h Irma je držala 37 sati, što je novi svjetski rekord. Dosadašnjih 24h držao je supertajfun Haiyan iz 2013. godine. O kakvoj je snazi Irminog vjetra riječ, dovoljno govori da su tu aktivnost zabilježili seizmografi na Guadalupeu!

– postala je najjači uragan ikada na Atlantiku izvan Karipskog mora i Meksičkog zaljeva

– najjači atlantski uragan nakon Wilme (2007.), gledajući stalnu brzinu vjetra te najjači nakon Deana, po najnižoj vrijednosti tlaka zraka

– jedno od najduljih trajanja vjetrova kategorije 5, treća najveća akumulirana cklonska energija u Atlantiku

– najveća akumulirana ciklonalna energija u razdoblju od 24 sata

– treći najjači tropski sustav na landfallu po brzini vjetra, jači su bili samo tajfuni Meranti i Haiyan s vjetrovima prilikom ulaska na kopno od 310 km/h

– postala je uz onaj iz 1935. godine najjači uragan na landfallu u Atlantiku, te drugi nakon Felixa bilo gdjena Atlantiku

– prvi zabilježeni uragan 5. kategorije na sjeveru Malih Antila te jedna od najgorih oluja u povijesti na tom području

– drugi uragan s udarom na kopno na kubanskom tlu

– 3.25 dana novo je izjednačenje rekorda po pitanju trajanja uragana 5. kategorije, a tri dana uzastopno držanje kategorije 5, novi je rekord u satelitskoj eri (od 1966.)

Prije i poslije Irme

Šteta od Irme
Šteta od Irme

https://www.youtube.com/watch?v=Ea-_ZzTZBdg

Sličan sadržaj