Stabilizacije nema na vidiku, jače grmljavinske nestabilnosti moguće u petak i subotu


Foto: Alen Covacci

Pojam stabilizacija vremena već je dulje vremena tema za znanstveno fantastične filmove, jer iste nema već tjednima, a neće je ni biti ni idućih dana. Niti jednom tijekom ovog tjedna nije prošao dan da od nekuda nisu stizale vijesti o lokalnim nevremenima, pa zašto bi iznimka bio i četvrtak?

Istra ovog lipnja ima kiše u obilnim količinama, a samo je u četvrtak lokalno pao i mjesečni prosjek. Najteže je bilo na Istarskom ispsilonu gdje je velika količina vode potpuno prekinula promet, doslovno se plivalo.

Prema najnovijim prognostičkim materijalima, svjetlija budućnost nije na rasporedu ni u petak i subotu. Upravo suprotno, pljuskovi bi trebali biti još raširenija pojava, a uz njih lokalno može biti i jačih grmljavinskih aktivnosti uz pojavu tuče pa i prolazno jakog vjetra.

METEOALARM/DHMZ, regija Rijeka (Istra i Kvarner) za petak

Lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom praćeni kratkotrajno pojačanim vjetrom, osobito u prvom dijelu dana. Moguće su pijavice. najjači udar vjetra > 55 km/h; vjerojatnost grmljavine > 70 % BUDITE SPREMNI na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Lokalno obilna kiša. količina oborine 20-50 mm BUDITE NA OPREZU i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika.

METEOALARM/DHMZ, regija Gospić (Gorski kotar i Lika) za petak

Lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom praćeni kratkotrajno pojačanim vjetrom. najjači udar vjetra > 55 km/h; vjerojatnost grmljavine > 70 % BUDITE NA OPREZU zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Lokalno obilna kiša. količina oborine 20-40 mm BUDITE NA OPREZU i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika.

Da će biti opasno vidi se i iz niza prognostičkih modela

Sve to stiže kao posljedica približavanja plitke ciklone iz Sredozemlja koja će dodatno destabilizirati ionako već nestabilnu atmosferu, a njeno djelovanje bit će izraženije tijekom petka i prvog dijela subote.

U nedjelju i ponedjeljak stabilnije, a od utorka postoji mogućnost novih oborina uz pad temperature.

Sličan sadržaj