Stabilno i sve toplije do daljnjeg

Izvor naslovne ilustracije : Neverin

I ovaj će tjedan obilježiti visoke temperature, osobito krajem tjedna kada bi većina postaja na Kvarneru mogla mjeriti preko 35 °C, u gorju preko 30 °C! Osjet topline bit će još i veći upravo zbog sunčanog vremena koje je pred nama, a kiše ponovno nema „ni za lijeka”.

Sinoptička situacija

Ovakvo vrijeme može uzrokovati samo polje visokog tlaka zraka (anticiklona) koja se nalazi centrom iznad Rumunjske, a svojim utjecajem zahvaća veći dio središnje i istočne Europe gdje prevladava stabilno i prosječno toplo vrijeme.

Na zapadu Europe imamo već uobičajenu ciklonu kod Španjolske koja podiže vruć afrički zrak prema sjeverozapadu Europe, a zatim ga anticiklona kod Rumunjske pomalo povlači prema istoku. Put te ciklone ovoga puta će ići prema sjeveru, no zbog prilaska nove ciklone kod Rusije, nastat će situacija u kojoj se između njih mora uzdignuti greben anticiklone koji će ponovno „obraniti” prilazak vlažnog i nestabilnijeg zraka prema središnjoj Europi, odnosno nama. Hladan i vlažan zrak neće biti u mogućnosti zahvatiti ni Alpe pa će područje središnje Europe ući pod vrući „balon” i posljedično tome od srijede možemo očekivati start novog toplinskog vala.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u odlomku iznad. Vidljivo je široko polje visokog tlaka zraka preko središnje Europe, a koje se proteže do sjevera te dvije ciklone sa svake strane grebena. Izvor : Neverin

Pokušajem stvaranja nove ciklone kod Španjolske, tijekom petka će prema našem području pristizati još malo topliji zrak, moguće i najtopliji ove godine na 850 hPa visine (1500 m) gdje bi temperatura mogla doseći i 25°C, a osjećaj vrućine dodatno bi mogao pojačavati tek slab vjetar ili bezvjetrica zbog slabog visinskog strujanja zraka iz smjera jugozapada.

Potencijalni spas od gubitka vode ne vide svi modeli, no oni koji ga i vide govore kako je moguća slaba kratkotrajna fronta krajem vikenda, no iako je svaka kap kiše potrebna, to bi također bila premala količina da ublaži već razbuktalu sušu.
Postepeno svjedočimo jednom od najtoplijih ljeta u proteklih par desetljeća, a kako će se to odraziti na poljoprivredu i opskrbu vode tek ćemo vidjeti. Pijte puno tekućine i držite se hlada, a kratkotrajno osvježenje potražite u moru koje je ovih dana ugodnih 23 – 24°C.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak potpuno vedar na čitavom području. Na Kvarneru će ujutro, tijekom noći i navečer puhati umjerena bura, lokalno s jakim i olujnim udarima, a sredinom dana tek slaba do umjerena. U gorju slab povremen vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 21 – 26°C, u zaleđu Rijeke do 17°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C. Tijekom dana na Kvarneru 31 – 36°C, a u Gorskom kotaru 26 – 31°C.

Prikaz udara bure u utorak navečer. Izvor : Istramet

Srijeda također pretežno do potpuno vedra. Bura će do jutra gotovo potpuno oslabiti, a zatim ostatak dana tek slab povremen vjetar istočnih smjerova. Jutarnja temperatura na Kvarneru 21 – 26°C, u zaleđu Rijeke do 17°C, a u Gorskom kotaru 12 – 17°C. Tijekom dana na Kvarneru 32 – 37°C, a u Gorskom kotaru 27 – 32°C.

Četvrtak na Kvarneru pretežno vedar, a u gorju sredinom dana može biti prolazne umjerene naoblake. Vjetar slab povremen promjenjiva smjera na čitavom području. Jutarnja temperatura na Kvarneru 22 – 27°C, u zaleđu Rijeke do 19°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C. Tijekom dana na Kvarneru 33 – 38°C, a u Gorskom kotaru 28 – 33°C.

Prikaz maksimalne dnevne temperature u četvrtak. Izvor : Istramet

Petak i subota slični četvrtku, a detalje za nedjelju u vezi temperature i naoblake donosimo u trodnevnoj prognozi.

Sličan sadržaj