STIGLA ZIMA Snijeg i bura otežavaju promet, udar vjetra na Krčkom mostu 156 km/h, snijeg pao i u riječkom prigradu


Cesta Platak-Gornje Jelenje; Hrvoje Saršon

Ciklona koju bez prestanka pratimo već 24h zaslžna je za činjenicu da nam je doslovno u samo pola sata stigla zima.

Hladna fronta s ciklonom iz Jadrana zahvatila je PGŽ u drugom dijelu noći na ponedjeljak te je kišu u gorju brzo zamijenio snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača te poteškoće u prometu. Ubrzo mu se pridružila i bura te je popis ograničenja i zabrana samo rastao na stranicama HAK-a.
Temperatura je pala većinm za 5 do 10°C, tako da je ponedjeljak pravi zimski dan u kojem su glanina obilježja snijeg i bura.

Snijeg je pao i u riječkom prifgradu, većinom iznad 400 metara, a niže od toga bilo je susnježice.

Prema službenom podatku DHMZ-a od ponedjeljka u 7 sati, u Pargu je izmjereno 10 cm, Delnicama 7 cm, a u Crnom Lugu 4 cm snijega. Osim tih lokacija, van PGŽ jedino je Sljeme dobilo službeni snježni pokrivač, također 4 cm.
I kiše je palo dosta, 20 mm u Bakru i Rabu, 30 u Rijeci, Kukuljanovu 32 mm. Najmanje kiše dobio je Mali Lošinj, u kojem su izmjerena 2 mm do 7 sati ujutro.

Problema s vremenom bilo je i u Istri. U Puli je s veza brodogradilišta Uljanik otrgnuta nnovogradnja koja je počinila materijalnu štetu. Bura je u Rijeci “počistila” terase, a problema sa srušenim štandovima bilo je i na tržnici. Na Krčkom mostu izmjeren je udar od 156 km/h.

Bura će se smiriti tek potkraj srijede, a do tada će još malo ojačati, posebno u noći na utorak. Što se vremena tiče i tijekom utorka i srijede nastavit će se promjenjiva ili pretežna naoblaka uz mogućnost oborina. U gorju će to biti snijeg, u srijedu navečer i susnježica, dok će na Kvarneru obalno područje imati kišu, ponegdje i susnježicu, a najviši predjeli i još malo snijega.

Ciklonu kronološki pratimo OVDJE.

Sličan sadržaj