Stisla zima: Delnice -14°C, Parg -13°C, Čavle -10°C, Rijeka -3°C / Novo zahladnjenje potkraj tjedna

Rtavn661

Stvaranjem anticiklonalnog bloka na Atlantiku koji se protezao skroz do Islanda, stvoreni su uvjeti za jače zahladnjenje koje i trenutno traje. Izostala je prava podrška ciklone iz Sredozemlja, ali i bez toga zima je očigledno pokazala zube.

Vidi se to i po temperaturama koje ni na Kvarneru nisu visoke, a posebno je hladno u jutarnjim satima. Potvrdilo se to i u utorak ujutro.
U Gorskom kotaru temperatura se spustila i do -15°C, u Lici i ispod -15°C, u zaleđu obale mjereno je ledenih do -10°C, a čak i uz obalu te na otocima temperatura se spustila mjestimice i do -5°C.

Razlog tako niskim temperaturama već smo objasnili, ali nije zgorega za ponoviti. Na Atlantiku se prije zahladnjenja formirao anticiklonalni blok, po čijoj se istočnoj strani na naše područje spustio iznimno hladan zrak, ali bez podrške ciklone, nije doveo do snježnih oborina. Oborine su pogodile istočnu Europu, jer se ciklona iz Jonskog mora prebacila u Crno, stvarajući idealne uvjete za snijeg.

Iako je anticiklona na Atlantiku oslabjela, nad nama se i dalje zadržava izvjesna količina hladnog zraka koji će nam jamčiti i još jedno hladno jutro koje dolazi. Vjerojatno neće biti hladno kao ovo, ali ne treba se posve isključiti niti mogućnost da i bude hladnije.

Izvjesno je da s pucanjem anticiklone slabi i dotok hladnoće, ali u prizemnom sloju ima još jako puno hladnoće, koja će doprinijeti još jednom hladnom jutru.
Tijekom dana u srijedu i četvrtak bit će nešto toplije zbog strujanja s juga, ali priča s hladnoćom nije gotova do kraja tjedna.

U četvrtak će se na Atlantiku formirati novi anticiklonalni blok (naslovna) koji će omogućiti pritjecanje hladnog zraka sa sjevera tako da će petak i subota biti najhladniji dani, ali opet bez oborina. Ovaj blok, za razliku od svog prethodnika bit će slabije izražen, ali hladnoća već postoji nad Europom tako da će imati isti učinak kao i prošla anticiklona.

Tko kaže da zime nema, taj se vara. Uostalom pogledajte ovaj graf kretanja srednje dnevne temperature do sada u siječnju za Rijeku i odstupanje od prosjeka.

Ne može svaki prodor hladnoće biti kao u prvom dijelu veljače 2012. godine. Uostalom do tog zahladnjenja doveo je niz drugih parametara koji nemaju veze s trenutnom hladnoćom.

Sličan sadržaj