Stiže hladni prodor sa sjevera: Očekuje nas bura, najniže temperature sezone, možda i prvi snijeg u najvišem gorju Gorskog kotara

web_6h_ob_uk_24

Vrijeme nam je ovog ljeta uistinu zanimljivo i neobično. Umjesto sunca dominira kiša, temperature preko 35°C bile su raritet, a nismo se ni okrenuli stigla je klimatološka jesen. Nastavila je smjerom koji je išlo ljeto, došle su 2 ciklone i donijele vrlo veliku količinu kiše, a opet Rijeka je u usporedbi s ostalima dobila neobično malo kiše u rujnu, tek smo na oko 150 mm, a pred dvije godine Rijeka je u samo dvije srijede rujna dobila preko 400 mm kiše.

No, to je bilo prije dvije godine. Vratimo se u sadašnjost. I bez neke ciklone subota je bila buran dan u Hrvatskoj, za što je bila zaslužna mezoskalna oluja, tj. sustav grmljavinskih oluja koji se formirao nad sjeverom Italije, a zatim ušao u Jadran, gdje je dodatno ojačao, donoseći iznadprosjčna električna pražnjenja i obilnu kišu dijelu Jadrana.

Kod nas u PGŽ, prema podacima DHMZ-a, u nedjelju u 8h izmjerena je sljedeća 24-satna količina oborine (abecedno): Bakar 23 mm, Crni Lug 4 mm, Delnice 1 mm, Krk 21 mm, Kukuljanovo 26 mm, Mali Lošinj 13 mm, Parg 1 mm, Rab 19 mm, Rijeka 12 mm i Omišalj 22 mm.
Iz ovoga možemo zaključiti da je glavnina oborina u PGŽ pala na širem riječkom području.

Od ostatka Hrvatske najkišovitija je bila Pula sa 72 mm te Zadar i Šibenik sa 69, odnosno 66 mm.

I onda dođe nedjelja, u Hrvatskoj nigdje nije bilo većinom sunčano, a u medijima se pojavljuje naslov: Ljeto samo što nije stiglo – čeka nas sunčano, ali promjenjivo vrijeme, a dalje u tekstu priča se o lokalnim pljuskovima. Kakvo je to novinarstvo? Novinar bi trebao biti objektivan i informativan. Niti su lokalni pljuskovi sunčano vrijeme, a niti je temperatura od 26°C ljetna temperatura. A sve to dan prije dolaska hladne fronte sa sjevera koja će donijeti najniže temperature ovog dijela godine pa čak možda i snijeg u najvišim predjelima Gorskog kotara.

Spomenuta je fronta dio ciklonalnog polja, zbog kojeg je sjever Skandinavije zabijelio i prvi snijeg. Zbog anticiklonalnog bloka na Atlantiku, hladna fronta od te ciklone “prisiljena” je na spuštanje prema jugu, no ipak Hrvatska će većim dijelom ostati pošteđena njenog glavnog utjecaja, jača nevremena bi trebala izostati, ali nećemo moći izbjeći vjetar i pad temperature zraka, dok najviše gorje Gorskog kotara možda zabijeli i prvi snijeg.
Glavnina će, kako se može vidjeti iz donje slike otići istočnije te će se vjerojatno zabijeliti planine susjednih zemalja.
fronta

U PGŽ prodor fronte očekuje se tijekom ponedjeljka. Vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove. U gorju će zapuhati umjeren do jak sjeveroistočni vjetar, a duž obale umjerena do jaka bura s olujnim udarima. Olujni udari bure vjerojatniji su na istočnom priobalju, ali ponekog može biti i oko Krčkog mosta. Rijeka ipak neće imati tako jaku buru, možda bude ponekog umjereno jakog ili jakog udara.
wind_30

Fronta sa sobom nosi i dosta kiše. To posebno vrijedi za Gorski kotar, gdje će lokalno pasti i preko 50 mm kiše, dok se na Kvarneru očekuje do 30 mm, a bitno je i za naglasiti da se jača grmljavinska nevremena ne očekuju.
web_6h_ob_uk_24

Nakon današnjih 20-ica ponedjeljak još neće donijeti drastično spuštanje temperature zraka, ali će prema večeri one početi padati, a do utorka ujutro i značajno se sniziti te biti najniže još od proljeća. Očekivane temperature za utorak ujutro možete vidjeti na slici ispod.
t2m_46

Već od utorka očekuje se stabilnije vrijeme. Još u noći na utorak lokalno može biti slabih oborina, a u najvišim predjelima Gorskog kotara iznad 1500m i snijega. Bura će oslabiti, ali temperatura neće previše rasti.

Dakle, pred nama je prolazno pogoršanje vremena koje će uglavnom obilježiti vjetar i pad temperature zraka, dok u gorju može pasti i obilnija kiša, a s padom temperature, u noći na utorak mogu se zabijeliti i najviši vrhovi Gorskog kotara. Od utorka stabilnije, bez neke pretjerane topline, a tako bi trebalo potrajati i do kraja idućeg tjedna. Više oblaka modeli vide za drugi dio srijede i četvrtak, kada lokalno može pasti i malo kiše.

Dugoročno, na sinoptičkoj karti Europe vidljiv je pomak mlazne struje u smjeru sjevera. Ciklone stoga idu s Atlantika na Skandinaviju, a onda se odozgo spuštaju fronte koje mogu i ne moraju zahvatiti naše područje, slično kao što će biti slučaj s nadolazećom frontom. To bi nam onda značilo i dosta stabilno vrijeme, ako ne računamo te fronte, ali za veću sigurnost ovakvog scenarija valja još pričekati.
gfs-5-114

Ono što je sigurno je da sutra stiže fronta s padom temperature zraka, a nakon nje stabilnije i do kraja tjedna svježije vrijeme uz mogućnost više oblaka u srijedu i četvrtak.

Sličan sadržaj