STIŽE IZRAŽENA HLADNA FRONTA | Moguće su lokalno izraženija grmljavinska nevremena

21. lipnja u 11.07 počelo je i kalendarsko ljeto. Temperature su već odavno u skladu s nazivom ovog godišnjeg doba, iako ono službeno kalendarski nije bilo niti počelo.

Zanimljivost je ta da će upravo početkom kalendarskog ljeta, točnije već drugi dan, nastati potpuni zaokret, bar što se tiče klimatoloških obilježja, i to samo na temelju djelovanja jednog atmosferskog poremećaja na par sati.

Sa sjevera Europe spušta se izražena hladna fronta čije se djelovanje očekuje većinom u prvom dijelu petka kada će lokalno biti izraženijih grmljavinskih oluja praćenih obilnom oborinom, mogućnosti tuče te prolazno i orkanskim udarima vjetra.

Razlog u ovakvom intenzitetu fronte leži u činjenici što sa sobom nosi vlažniji i nestabilniji te hladniji zrak, a dolazi na područje gdje su temperature 30°C. U tom srazu doći će još do jačanja same fronte, zbog čega su moguće navedene pojave.

Već tijekom četvrtka vrijeme se malo destabiliziralo. Ispred fronte pristiže topliji i vlažniji zrak zbog čega je došlo do pojave i lokalnih pljuskova uz pojavu grmljavine. Ta će pojava idućih sati biti sve češća, a osobito u drugom dijelu noći na petak.

DHMZ je kroz sustav Meteolaram izdao niz upozorenja za sjeverni Jadran i Gorsku Hrvatsku koja smo već ranije objavili.

Vrijeme će se po prolasku fronte brzo stabilizirati, ali će temperature biti i desetak ili više stupnjeva niže od trenutnih. Olujna bura s orkanskim udarima dodatno će sniziti temperaturu mora, a njen vrhunac očekuje se u prijepodnevnim satima i sredinom dana.

Sličan sadržaj