Stiže obilna kiša, olujan vjetar i mogućnost prolaznog snijega u ponedjeljak ujutro na riječkom području na oko 300 metara

Promjena za Božić uvela nas je u kratkotrajan period zime, gdje je osim snijega, bilo i orkanske bure, a jutros su i minimalne temperature zaronile u minus lokalno i blizu mora.

Nažalost, kako to već biva proteklih godina, zima postaje kratkotrajna pojava od nekoliko dana, nakon koje uglavnom slijedi jugo i naglo zatopljenje, pa upravo takvo vrijeme očekuje nas i u narednom periodu, no po visini će ipak biti nešto hladnije pa bi utjehu u zimi mogli naći u planinama.

Sinoptička situacija

Sinoptička situacija nije loša što se tiče zimskog potencijala za Europu, na Atlantiku vlada anticiklonalni blok, duboki sustav ciklona (955 hPa) smjestio se centrom kod Škotske, a na istočnoj strani imamo vrlo moćnu sibirsku anticiklonu ( 1058 hPa ).

Aktualna sinoptička situacija, wetterzentrale.de

Razlika tlakova između ta dva sustava je ogromna što svakako rezultira snažnim vjetrovima između pa bi veći dio Europe mogao biti pošteno “razluftan” u narednim danima, kao i naše područje.

Duboka ciklona koja se nalazi u „sendviču” dvije anticiklone zapravo nema pretjerano kamo za otići, već jedino može ostati na ovom području dok ne oslabi uz minimalne pomake od par stotina kilometara.

Zbog anticiklonalnog bloka i te ciklone, sa sjevera se između ta dva sustava povlači hladan polarni zrak koji se preko Islanda spušta i zagrijava do zapadne Europe, a zatim dolazi do nas.

Iako se naše područje već nalazi pod hladnim zrakom od prijašnje ciklone, nova fronta s Atlantika već ulazi nad Francusku te bi kroz nekoliko sati trebala stići do Alpa gdje će započeti razvoj sekundarne ciklone kod Genove.

Međutim, kako se centar ciklone kod Škotske bude spuštao do Belgije, odnosno približavao, tako će i dodatno jačati vjetar oko nje, a budući da se naše područje nalazi prejužno od centra, odnosno u toplom sektoru, jugo će biti u značajnom porastu. Zbog toga se niti sekundarna ciklona neće stići formirati pa bi nakon južine i obilne kiše dobili frontu sa zapada, nakon koje ne bi zapuhala bura.

Naše će se područje tako naći konstantno na granici tople južine i malo hladnog zraka koji će probiti po južnoj strani Alpa pa stoga zime u nižem području ne bi trebalo biti, no vrhovi planina bi se mogli pošteno zabijeliti, znajući da bi upravo tamo trebala biti granična temperatura.

Temperatura na oko 1500 m po visini. Vidljivo je da se hladan zrak spušta po istočnoj strani anticiklonalnog bloka (vrh na lijevoj strani slike). Meteociel.fr

Uz konstantan dotok vlage iz Mediterana, oborina do kraja godine neće faliti, a stabilno vrijeme ćemo čini se, tražiti na „kapaljku”. Ovakva bi se situacija trebala zadržati dokle god se sinoptika iznad Europe ne promjeni, što zasad nije izgledno do kraja godine, no svakako bi moglo biti i kratkotrajnih zimskih iznenađenja, pošto se nalazimo na granici gdje mali pomaci ciklona po Europi mogu promijeniti sliku.

Prognoza vremena

Danas do kraja dana na Kvarneru pretežno vedro, u Gorskom kotaru uz umjerenu naoblaku iz koje može zalepršati i pokoja pahulja, a navečer stiže naoblačenje sa zapada koje će prekriti čitavo područje. Bura popodne u potpunom slabljenju, a na moru će zapuhati slab zapadnjak. Maksimalna temperatura na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C.

Ponedjeljak donosi promjenu vremena. Prevladavat će potpuno oblačno dok oborine stižu u ranim jutarnjim satima pri čemu bi u početku padao snijeg, u riječkom zaleđu do 300 metara uz mogućnost za stvaranje akumulacije od par centimetara. Već prije podne snijeg će na čitavom području prijeći u kišu (kako po visini bude zatoplilo) koja bi tek onda trebala ojačati pa bi lokalno oko Učke i Ćićarije te u Gorskom kotaru pala obilna količina do kraja dana 80 – 100 mm, u ostatku područja 10 – 30 mm. Treba naglasiti kako će u Gorskom kotaru zbog graničnih temperatura biti čestog miješanja oborina, snijega, kiše pa čak mjestimice i ledene kiše, dok će najviši predjeli većinom imati snijeg uz formiranje debljeg snježnog pokrivača. Jugo će već od rano ujutro naglo ojačati na jako i olujno sa orkanskim udarima pa bi šetnice uz obalu ponovno mogle zaplivati zbog visokih valova. Jugo će sredinom dana okrenuti na oštro, a zatim uz prolazak fronte na jak jugozapadnjak koji bi nastavio puhati do kraja dana, u Gorskom kotaru i olujno! Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, na moru do 8°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

U ponedjeljak rano ujutro snijeg će se prolazno spustiti i na oko 300 metara prije zatopljenja. IstraMet.hr

Utorak donosi nastavak oblačnog vremena pa će tako na čitavom području prevladavati oblačno. Kiša će povremeno cijeli dan padati u zaleđu Kvarnera, a popodne slijedi širenje na ostatak područja. Mogla bi ponovno pasti obilnija količina oko Učke i u Gorskom kotaru, čak lokalno i preko 100 mm, u ostatku područja 10 – 30 mm. Vrhovi Gorskoga kotara bi se dobro zabijelili uz moguć pokrivač i do 1 metar visine, a snježna bi se granica povremeno spustila do 750 metara. Puhat će jako jugo s olujnim udarima, u Gorskom kotaru jak jugozapadnjak. Popodne će vjetar oslabiti, ali samo privremeno. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Popodne uz prolazak oslabljene fronte par stupnjeva hladnije.

Mjestimice će do prvih sati srijede pasti i preko 100 mm kiše. IstraMet.hr

Srijeda i dalje nestabilna, prevladavat će oblačno uz povremenu slabu kišu, iznad 900 metara snijeg koji bi se prema kraju dana spustio do 500 metara. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak, navečer u slabljenju. Temperaturno par stupnjeva hladnije.

Do srijede u ponoć u najvišim predjelima Gorskog kotara može pasti i metar snijega. IstraMet.hr

Na Staru godinu zasad je izgledna kratkotrajna stabilizacija, ukazalo bi se i sunce na koji moment, a temperaturno oko prosjeka dok od Nove godine ponovno ulazimo u razdoblje južine i nestabilnog vremena.

Naslovna: DHMZ

Sličan sadržaj