Stiže proljetno zahladnjenje, na Kvarneru bura, u gorju snijeg, zatim postepeno toplije

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz trenutne sinoptičke situacije opisane u drugom odlomku teksta.

Nakon vedrog, toplog i sunčanog vikenda stiže nam jedna intenzivna, ali kratkotrajna promjena vremena koja će donijeti kišu na širem području (lokalno i obilnu) te snijeg u višem gorju, a zatim višednevnu buru koja će „otpuhati” hladan zrak pa za bi kraj tjedna ponovno mjerili prave proljetne temperature.

Sinoptička situacija

Naše se područje trenutno nalazi između dva jaka sustava, ciklone kod Skandinavije i Azorske anticiklone. Zbog razlike u tlaku između ta dva sustava od gotovo 60 hPa, izrazito su pojačana visinska strujanja koja u ovom slučaju dolaze iz smjera zapada i jugozapada te donose vlažan i nešto topliji zrak.

Također po sjeveru Europe se i dalje nalazi velika količina ne pretjerano hladnog zraka koja će u ovim okolnostima biti zahvaćena ciklonom kod Skandinavije te pogurana prema središnjoj Europi. Granica hladnog zraka (hladna fronta) trenutno se nalazi pred samim rubom zapadnih obronka Alpa te nailazi iz smjera sjeverozapada što omogućava podjednako prelijevanje zraka na sjevernu i južnu stranu Alpa.

Time će biti potencirana nova sekundarna ciklona kod Genove koja će brzinski ojačati u sjevernom Jadranu te nastaviti put prema jugu Jadrana. Prilikom jačanja ciklone već sredinom utorka stići će i prve oborine, no zbog uzdizanja grebena Azorske anticiklone prema sjeverozapadnoj i središnjoj Europi, ubrzo će ciklona biti „odgurana” iz sjevernog Jadrana pa će i oborine biti kratke pojave.

Cijela će se promjena odviti poprilično brzo pa bi s hladnom frontom u ranim satima srijede kiša brzinski prelazila u snijeg, no samo u višem gorju gdje će se oborine jedino zadržati nakon fronte. Daljnjim pomicanjem grebena anticiklone prema središnjoj Europi zapuhat će bura, a sjeveroistočno visinsko strujanje podržavat će pritok hladnijeg zraka koji će se zadržati nad našim područjem par dana.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u odlomku ispod. Vidljivo je odmicanje anticiklone kod Ukaine od našeg područja (prema istoku) te posljedično tome naše područje ulazi pod topal sektor jugozapadnih strujanja. Izvor : Neverin

Već tijekom petka anticiklona će centrom doći do Ukrajine, a naše će područje ući pod topli sektor koji će umiriti vjetrove i ponovno vratiti prosječno topao zrak nad čitavo područje središnje i jugozapadne Europe, stoga bi vikend mogao ponovno obilježiti idealno proljetno vrijeme, a cijeli tjedan bit će u znaku promjenjivog vremena.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak oblačan, a od sredine dana uz umjerenu kišu koja će padati na čitavom području, a lokalno može biti i grmljavinskih pljuskova. Ukupno bi moglo pasti 5 – 20 mm, a u zaleđu Rijeke lokalno do 50 mm. Puhat će umjereno i jako jugo, u gorju jugozapadnjak, a vjetar bi na čitavom području mogao imati lokalne olujne udare. Prema kraju dana postepeno slabljenje. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

Prikaz brzine udara vjetra u utorak sredinom dana. Vidljivi su lokalno olujni udari (>20 m/s ). Izvor : Istramet

Srijeda već u prvim satima donosi frontu uz koju će padati umjerena, lokalno i jaka kiša. U u gorju će kiša brzinski prelaziti u snijeg iznad 900 m.n.v., a pred jutro bi se snježna granica mogla spustiti i do 650 m.n.v. Oborine će na Kvarneru stati do ranog jutra, a u gorju par sati kasnije pa bi ukupno moglo pasti još 1 – 5 mm kiše na Kvarneru te 1 – 10 cm snijega u gorju. Na Učki će snježna granica biti na oko 800 m.n.v. Od sredine dana uglavnom vedro. Odmah s dolaskom fronte zapuhat će jaka do olujna bura, lokalno u Velebitskom kanalu i s orkanskim udarima, a u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Sredinom dana moguće je kratkotrajno smirivanje vjetra. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorskom kotru od -2 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 0 – 4°C.

Prikaz ukupne visine snijega u srijedu pri završetku oborina. Vidljivo je da će snijeg pasti samo u višem gorju te bi ga maksimalno moglo pasti oko 10 cm. Izvor : Meteoadriatic

Četvrtak pretežno vedar, tek malo slabe visinske naoblake moguće je u drugom dijelu dana. Puhat će umjerena do jaka bura, na istoku Kvarnera s olujnim i orkanskim udarima, a u gorju slab povremen sjeveroistočnjak. Vjetar će u drugom dijelu dana postepeno slabiti. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, u zaleđu Rijeke do -1°C, a u Gorskom kotaru od -7 do -2°C. Tijekom dana na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 3°C.

Prikaz minimalnih temperatura u četvrtak ujutro. Vidljivo je da bi minus trebao uhvatiti samo područja višeg zaleđa Rijeke te gorja naravno. Prema tome svugdje gdje je vegetacije započela buđenje ne prijeti opasnost od smrzavanja. Izvor : Meteoadriatic

Petak i vikend također pretežno vedri iako je za vikend izgledno više oblaka. Bura će se potpuno smiriti u petak te okrenuti na jugozapadne smjerove. Postepeno svakim danom za stupanj-dva toplije.

Sličan sadržaj