STIŽE PROMJENA | Obilna kiša, snijeg i prva marčana bura

Na vrijeme djeluje plitko ciklonalno polje koje podržava promjenjivo i nestabilno vrijeme s čestim lokalnim nestabilnostima, a zapravo prava promjena tek slijedi.

Četvrtak

Zapadno od Ujedinjenog Kraljevstva nalazi se duboka ciklona s centrom od oko 965 hPa, koja će se tijekom četvrtka približiti Sredozemlju uz formiranje sekundarnog centra, koji će se do petka ujutro premjestiti preko naših krajeva.
Zbog toga će se vremenske prilike dodatno pogoršati, osobito navečer kada će biti obilne kiše, posebno na riječkom području i zapadnom dijelu Gorskog kotara. I prije toga kiša će biti sve češća posebno na riječkom području.
Puhat će umjereno do jako jugo, a temperature biti iznad prosjeka za doba godine.

Duboka ciklona na zapadu | wxcharts.eu

Petak

Utjecaj spomenute ciklone očekuje se i u prvom dijelu dana dok se bude premještala, kada će lokalno biti i dalje obilne kiše ili pljuskova, ali će u drugom dijelu dana doći i do prolaznog kidanja naoblake uz sunčana razdoblja, ali samo prolazno. Vjetar će malo oslabjeti, ali temperature ostati iznadprosječne.

Utjecaj i u prvom dijelu petka, s premještanjem centra preko sjevernog Jadrana dalje na istok

Subota

Na nove oborine nećemo dugo čekati. Već u noći na subotu doći će do stvaranja ciklone nad srednjom Italijom koja će povući hladan zrak koji se nagomilao nad Skandinavijom, a koji će se spustiti po prednjoj strani anticiklone.
Prevladavat će oblačno vrijeme s povremenim oborinama. U noći i ujutro kiša, no već od poslijepodnevnih sati u Gorskom kotaru snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, mjestimice većeg i od 30 cm.
Za veći dio Istre i Kvarnera rezervirana je kiša, mjestimice i obilnija, a predjeli iznad 700 metara na riječkom području navečer će imati snijeg uz formiranje tanjeg snježnog pokrivača.

S obzirom na utjecaj hladnog sektora ciklone i razliku u tlaku između nje i kontinenta, na Kvarneru će zapuhati umjerena do jaka bura s olujnim udarima, a u gorju sjeveroistočnjak.
Temperatura će naglo pasti, u gorju i u negativnu vrijednost, dok će na Kvarneru osjet hladnoće pojačavati bura.

Akumulirani snijeg u nedjelju u 7h, model ARW | MeteoAdriatic

Mogućnosti nakon subote

Vrijeme nakon subote trebala bi obilježiti bura i hladnoća, samim time i oborina na Kvarneru bit će manje, a prolaznog snijega tijekom nedjelje i ponedjeljka može biti i na obali.
U ponedjeljak će osjet hladnoće biti jako izražen. Cjelodnevni minus može biti prisutan i na Kvarneru.
Od utorka bi bura trebala slabjeti, samim time će i temperature malo porasti, iako tu već postoji poprilično razilaženje modela.

Po visini i do -15°C, 19. ožujka, model ECMWF | Meteociel.fr

Model GFS vidi i novu zimsku ciklonu za utorak

Sažetak četvrtak-subota

Prva ciklona u četvrtak donijet će lokalno obilniju kišu i vjetar južnih smjerova koji mjestimice na Kvarneru može biti i olujan. Glavnina oborina u četvrtak navečer i prvi dio petka. Potom prolazno smirivanje.
U subotu zahladnjenje sa snijegom u gorju te predjelima Kvarnera iznad 700 metara. Zapuhat će umjerena do jaka bura uz mogućnost olujnih udara. Na ostatku područja kiša.

Trend zahladnjenja postoji sedam dana

O mogućnostima ovakvog razvoja događaja, prvi put smo pisali 7. ožujka. Tada je došlo do zatopljenja u stratosferi (SSW), čime se oslabio polarni vrtlog koji je trenutno nad Sibirom te je omogućeno “curenje” hladnoće prema jugu Europe po rubu anticiklone.
Ekstremni scenarij, koji je u nekoliko navrata bio prizivao model ECMWF ipak se neće ostvariti. Do zahladnjenja će doći, ali ono će ipak biti osjetno blaže, kombinacija polarnog prodora i ciklonalne aktivnosti.
Da se radilo o ekstremnijoj hladnoći, prilično je izvjesno da bi sjeverni Jadran bio “kratak” za oborine, kao što je to bio slučaj u veljači 2012. godine.

Mogućnost novih hladnoća postoji i za travanj

Treba imati na umu da se utjecaj SSW-a osjeti i dva mjeseca kasnije, ne u vidu konstantne hladnoće, već kao mogućnost čestih prodora hladnoće iz vrlo hladnog Sibira.

Sličan sadržaj