STIŽE PROMJENA | Obilna kiša, snijeg u gorju, jaka bura moguća i u Rijeci

Po prestanku djelovanja Genovske ciklone krajem prošlog tjedna, vrijeme se stabiliziralo, u početku uz hladna jutra.

Već po prolasku ciklone južnije, došlo je do osjetnog pada temperature zraka. Od 13. do 20 studenog, najniža temperatura zraka u Rijeci kretala se od 4 do 7°C. Na otocima je ipak u prosjeku bilo toplije, a u gorju hladnije.

Sredinom tjedna došlo je do dotoka vlažnog i nestabilnog te osjetno toplijeg zraka sa Sredozemlja pa su i temperature osjetnije porasle.

Sa sjeverozapada Europe spušta se dolina s frontalnim poremećajem. Riječ je o cikloni koja se centrom nalazi nad Britanskim otočjem, a čija će fronta u subotu uzrokovati stvaranje sekundarne ciklone koja će se premještati prema jugu Italije. Dok bude u našoj blizini ciklona će donositi oborine i vjetrove južnog smjera, a odmicanjem na jug, kiša će u gorju prijeći u snijeg uz formiranje snježnog pokrivača. Na Kvarneru će jačati bura uz moguće olujne udare, a na istočnom priobalju može prolazno puhati i olujnim prosjekom.

Kiše će tijekom subote biti najviše duž obale te u Gorskom kotaru kada lokalno može pasti i preko 50 mm kiše. Puhat će umjeren do jak južni vjetar i jugo na Kvarneru, u Kvarneriću i olujno, dok će u Gorskom kotaru puhati umjeren do jak jugozapadnjak.

Navečer uz pad temperature zraka kiša može prelaziti u susnježicu na sjeveru Gorskog kotara. U noći na nedjelju, očekuje se spuštanje snježne granice pa se do nedjelje navečer u Gorskom kotaru može formirati i snježni pokrivač mjestimice deblji od 15 cm.
Na Kvarneru većinom kiša, jedino na istočnom priobalju zbog olujne bure može biti i susnježice. Snijeg će padati i na Učki i Ćićariji uz formiranje snježnog pokrivača debljine do 10 cm.

Za razliku od prošle ciklone 12. studenog, kada se snijeg spustio i u riječki prigrad na oko 400 metara, najnoviji prognostički modeli isključuju tu mogućnost i vide njegovu mogućnost samo na predjelima višima od 700 metara i to u krajevima bližim Gorskom kotaru.

Ako će izostati snijeg, neće bura koja će ojačati u nedjelju ujutro te i u Rijeci biti jaka s olujnim udarima, a na poznatim lokacijama može prolazno puhati i olujnim prosjekom.
Kiša se na Kvarneru očekuje i u prvom dijelu nedjelje, a zatim će poslijepodne i navečer doći do djelomičnog razvedravanja uz smirivanje vremena.

Na vjetrovitim lokacijama Gorskog kotara jak sjeveroistočnjak u nedjelju može stvarati i snježne zapuhe, posebno u prvom dijelu dana, a zatim se prema večeri i na tom području očekuje smirivanje vremena.

U skladu s očekivanim pogoršanjem vremenskih prilika, DHMZ kroz sustav Meteoalarm izdao je niz upozorenja za subotu. Za riječku regiju upozoravaju na lokalno obilnu kišu navečer i u noći. Moguće bujične poplave. količina oborine 30-60 mm. Tu je i upozorenje za vjetar, jak i olujan južni i jugo. srednja brzina vjetra > 40 km/h; najjači udar vjetra 75-110 km/h.
Slično vrijedi i za gorsku regiju. 30-60 mm kiše, osobito u Gorskom kotaru. Mogućnost bujičnih poplava. Bit će i jakog jugozapadnjaka uz mogućnost olujnih udara, najjači udar vjetra 65-90 km/h.

Upozorenja za nedjelju još nisu izdana, a gotovo je sigurno da će ih biti, posebno za buru na Kvarneru te za snijeg u Gorskom kotaru.

Sličan sadržaj