STIŽE PROMJENA | Snijeg moguć i na višem riječkom području

Piše: Nenad Prošić

Promjena koja je pred nama bit će ponovno nagla, no za razliku od dosadašnjih prilično je izvjesno da će donijeti snijeg ne samo području Gorskog kotara već će pojave pahulja biti i u višim područjima Rijeke (oko 250 metara), a u njezinu zaleđu iznad 400 m.n.v. bi se mjestimice mogao stvoriti i prvi tanji snježni pokrivač tijekom jutarnjih sati subote. Uz samu obalu moguća je susnježica.

Pojava pahulja je izgledna i ponegdje u unutrašnjosti Istre, a uz obilnije oborine ni tamo nije isključena kratkotrajna dekoracija. Glede visine snježnog pokrivača najbolje će proći područje Učke te osobito Gorskog kotara gdje bi mjestimice sredinom subote mogli mjeriti i više od 30 centimetara snijega uz temperaturu zraka nekoliko stupnjeva ispod 0°C.

Tijekom kasnih subotnjih jutarnjih sati za očekivati je postupni prestanak oborina na većem dijelu sjevernog Jadrana, dok će se slab snijeg zadržati u Gorskom kotaru. Tijekom noći i jutarnjih sati subote umjerena, a potom i jaka bura, posebice na istočnom dijelu riječkog područja, a za napomenuti je da se tijekom prijepodneva očekuje kratkotrajan, ali olujan sjeverozapadni vjetar na otvorenom moru sjevernog dijela Jadrana, na stražnjem dijelu malog ciklonalnog vrtloga koji će se do popodneva premještati prema srednjem Jadranu.

Zahladnjet će i to solidno tako da se sredinom dana tek na otocima očekuju temperature zraka iznad 4°C. Riječko podučje od 0°C u višim dijelovima do 3 ili 4 u samom centru Rijeke.

No, prije snijega kiša i južina. Već tijekom četvrtka će se naoblačiti, do večeri u PGŽ može pasti i malo kiše. Kišovit i vjetrovit bit će petak, uz obilnu kišu duž obale i u gorju, nešto manje na otocima.
Kiša će prijeći u susnježicu u nižim predjelima Gorskog kotara u petak navečer, a u noći na subotu posvuda će u gorju uz zahladnjenje padati snijeg. Bit će vjetrovito uz umjeren do jak jugozapadnjak, u noći na subotu u okretanju na sjeveroistočnjak.

Na Kvarneru u petak obilna kiša uz jak jugozapadni i južni vjetar. U noći na subotu zapuhat će prolazno bura pa će se i temperatura sniziti što će stvoriti mogućnost za spuštanje snježne granice i u niže predjele.

Sve će se ovo događati kao posljedica spuštanja doline s frontalnim poremećajem duboko na Sredozemlje, zbog čega će doći do stvaranja ciklone, čijim prolaskom prema jugoistoku tijekom subote će se otvoriti put za arktčku hladnu masu, koja stiže sa sjevera.

Naslovna: Piwotal weather

Sličan sadržaj