Stižu oblaci i nove nestabilnosti / U PGŽ se ne očekuju ekstremne količine kiše

ZOOM_D2_norditalia
Ponedjeljak i utorak samo su prolazno donijeli stabilizaciju vremena, jer novi oblaci već su ušli u Jadran, a idućih dana sunce ćemo vidjeti možda samo povremeno.

Na sinoptičkoj karti vidljivo je da se Britansko otočje nalazi pod djelovanjem nove ciklone, dok ostatak Europe ima prevladavajući utjecaj anticiklone.

Povremene kiše bit će u PGŽ tijekom srijede, ali se ne očekuju značajnije oborine. U četvrtak će se preko naših krajeva premjestiti fronta sa sjeverozapada Europe, te lokalno može donijeti jače grmljavinske nestabilnosti, uz mogućnost nešto intenzivnijih pljuskova. To se vidi na prognozi modela GFS za četvrtak:

Tijekom petka spomenuta će se fronta premještati preko ostatka Hrvatske, a u PGŽ će oborine samo prolazno oslabiti ili prestati.

Već s prvim satima subote do Sredozemlja će doći nešto jača fronta s kojom će se formirati ciklona, koja će području PGŽ donositi povremene oborine, ali ne očekuju se veće količine.

Do subote navečer i taj će utjecaj slabiti, a pažnja se ponovno okreće Sredozemlju, i to njegovom zapadnom dijelu. Formirat će se nova ciklona čiju putanju modeli stavljaju prema južnoj Italiji. S obzirom na njen predviđeni položaj, tijekom nedjelje ne bi do Rijeke trebala donijeti znatniju kišu, ali razlika u tlaku znači buru i sniženi osjet hladnoće.

Detaljniju prognozu i najavu vremena za nedjelju čitajte idućih dana. Ovo je samo bilo ugrubo što se može očekivati od vremena do kraja tjedna.

Sličan sadržaj