STIŽU OBLACI OD NOVE CIKLONE, PRVE OBORINE U SJEVERNOM JADRANU / OD SRIJEDE LJETO!

Vikend je kako smo i najavili bio ipak nešto stabilniji, posebno nedjelja, dok je tijekom subote bilo lokalnih pljuskova s grmljavinom, pa čak i olujnog nevremena na sjeveru Istre u kojem je palo i preko 20 mm kiše. Pljuskova je također bilo i unutrašnjosti Hrvatske, posebno Slavoniji.
Kod nas u PGŽ, subota je bila nešto mirnija, bilo je lokalnih pljuskova s grmljavinom, ali ne u značajnim količinama. Uglavnom je dan bio promjenjivo oblačan sa sunčanim razdobljima. Rijeku su opet zaobišli pljuskovi.
Nedjelja kod nas još je mirnija, ali nazovimo to samo zatišjem pred buru. U jugozapadnoj struji prema našem području žuri veća količina oblaka i vlage, povezane s djelovanjem nove ciklone, čiji bi utjecaj mogao potrajati sve do srijede. Već sada na području Slovenije, oko Postojne ima i izraženijih pljuskova, dok malo oborine ima i na otvorenom moru sjevernog Jadrana, ali i one pomalo jačaju. Sve je to uvod u nadolazeću promjenu vremena.
Ponedjeljak će tako biti promjenjivo ili čak i pretežno oblačan uz mogućnost kiše ili pljuskova s grmljavinom. Lokalno su moguće izraženije grmljavinske nestabilnosti, ali u globalu gledano jačih nevremena na većem području i obilnije kiše ne bi trebalo biti, ali lokalna mogućnost svakako postoji. Bit će između 5 do 10°C stupnjeva svježije nego je to danas, iako je i danas temperatura na većem dijelu županije nešto niža u odnosu na subotu.
Oborina, ali u manjoj mjeri trebalo bi biti i tijekom utorka. Zapuhat će vjetar sjevernih smjerova pa će i temperature biti niže od prosjeka. Utorak bi trebao biti posljednji dan s nestabilnim i promjenjivim vremenom.
Od srijede do kraja tjedna bit će sunčano, toplo i vrlo toplo, a prema kraju tjedna moguće su i prve ljetne vrućine, s temperaturom do 30°C, a možda i koji stupanj iznad.

Radarska animacija otkriva nam lokalne pljuskove, koji su u Sloveniji i Italiji i izraženiji, ali isto tako vidljivo je i naglo jačanje oborina južnije od Pule.

Sličan sadržaj