Što je dovelo do povijesne kiše na jugoistoku SAD-a?

wv-1915Z-10.2.15

Iako je izbjegnut direktan udar uragana Joaquin na kopno, nisu izbjegnute katastrofalne poplave uzrokovane višemjesečnom kišom u 24h. Što je uzrok tome?

Vrlo neobična kombinacija meteoroloških faktora dovela je do ove povijesne situacije. Ne samo da je kao što je već uobičajeno, došlo do prekida u odvijanju prometa, zabilježena je povijesna poplava, kakava se ne pamti čak stoljećima.

Ujedinila su se tri sustava. Anticiklona u Kanadi, ciklona na jugu SAD-a i uragan Joaquin na Atlantiku koji nije došao do kopna, jer da je posljedice bi bile još katastrofalnije.
Još jedan “igrač” u ovoj priči nije spomenut, a taj je ranija fronta koja preokrenula strujanje uz atlantsku obalu, stvarajući savršenu predispoziciju za ono što će se kasnije događati.

Iako se sve ovako na papiru čini jednostavno, u prirodi to baš i nije tako, jer ostaje zapanjenost, kako su ti sustali djelovali da bi zajednički doslovno potopili Južnu Karolinu.
I ciklona i Joaquin su bili gotovo stacionarni, dok se iz Kanade približavala anticiklona s hladnijim zrakom. Snažno strujanje zraka nastalo djelovanjem ta 3 sustava, dovelo je do usmjeravanja velike količine vlage na jedno područje, kao kroz lijevak.
Nastao je snažan vjetar, obilna kiša, poplave, odroni i klizišta od obiju Karolina do New Jerseya.

U Karolinama se to doista može nazvati ekstremom. U samo 3 dana posebno Južna Karolina iskusila je situaciju koja se događa jednom u 50, a neki predjeli čak i jednom u 200 godina.
Amerikanci, skloni pretjerivanju, spominju period čak i od 1000 godina.

O kojem god se periodu radilo, brojke kažu za sebe. U 3 dana na lokacijama Južne Karoline palo je 800 mm kiše.

Sva sreća pa je američka NOAA promašila prognozu pa uragan Joaquin nije stigao do kopna. Zato se proslavio europski model ECMWF koji je danima ranije najavljivao da Joaquin neće na kopno, već da će se držati otvorenog Atlantika.
S druge strane GFS, američki model, uporno je prikazivao direktan udar na kopno, čak i dan prije, iako je i površnom promatraču bilo jasno da uragan neće na kopno.
U SAD-u su pokrenute brojne rasprave o pouzdanosti GFS modela, jer se drugi put može dogoditi da netočna prognoza ostavi veće posljedice.

A istih je bilo i na Bermudi i na Bahamima, koji su najviše pogođeni Joaquinom koji je jedno vrijeme bio i iznimno razorne 4. kategorije. U oluji je nestao i kontejnerski brod čiji su ostaci pronađeni blizu Bermudskog trokuta. Još nema vijesti da je itko od 33 člana posade uspio preživjeti.

Sličan sadržaj