Joaquin u Europi za vikend, tajfun Choi-wan ide na Japan

isaenepac

Uragan Joaquin koji je pogodio Bahame, Bermudu, a posredno doveo i do povijesne kiše na sjeveroistoku SAD-a kreće se prema Europi, a za vikend se očekuje u Španjolskoj i Portugalu.
Naravno, više neće imati tropska svojstva, a i dodatno će oslabjeti kada stigne. Ipak, lokalno može pasti veća količina kiše, a i vjetar može predstavljati poteškoće, no neusporedivo sa tropskim sustavom, kakav je Joaquin bio dok je pogađao primjerice Bermudu.

Na zapadnom Pacifiku Choi-wan, tajfun 1. kategorije, kreće se u smjeru Japana, ali će ga promašiti i donijeti obilniju kišu sjevernom Japanu i Sahalinu. Na Kurilima može pasti i 250 mm kiše, uz udare vjetra do 100 km/h. U interakciji sa sustavom nad sjeveroistokom Kine, za vikend može stvoriti dodatne poteškoće, jer postoji mogućnost da se količina kiše udvostruči. Šanse za takav scenarij svedenu su na lokalnu razinu pa ipak neće biti riječi o nekim značajnijim poplavama veće površine.

Havaji su se oduprijeli još jednom tropskom sustavu ove sezone. Ovaj put zaobišao ih je uragan Oho, ali im je donio i obilniju kišu, dok je obala bila na udaru visokih valova. A sve zahvaljujući fenomenu El Nino koji je od ove sezone na središnjem Pacifiku napravio rekordnu.
Tako su dijelovi Havaja u nešto više od mjesec dana dobili blizu 800 mm kiše, što je 3 puta više od normalnog.

Naslovna: Uragan Oho

Sličan sadržaj