URAGANI NA ATLANTIKU | Leslie ide na Europu, a Michael na SAD

Trenutno tropska oluja koja se drži središnjeg Atlantika, a za dan ili dva Leslie će postati uragan koji bi prema prognozama mogao za vikend stići i do jugozapada Europe.

Svoj vijek započela je prije dva tjedna na mjestu gdje se i trenutno nalazi, središnjem Atlantiku i mijenjala jačinu, ali i svoj sastav. Nastala je kao sustav suptropskih karakteristika, a nakon toga stigla i do stadija tropskog sustava, prvo oluje, a zatim i uragana.

Novo jačanje izgledno je od srijede kada će Leslie ući u područje toplije površine oceana. Trenutno je još uvijek nepouzdano preciznijereći gdje bi ovaj tropski sustav mogao završiti, ali trenutno se kao konačna odredišta pojavljuju Azori, Pirenejski poluotok pa čak i britansko otočje, s time da se Portugal i Španjolska čine kao najrealnije opcije.

Neupitno je da će Leslie spomenutom području donijeti pogoršanje vremenskih prilika uz kišu, vjetar, olujni uspor i valove.

Nadomak SAD-u, istočno od Yucatana, u zapadnim Karibima je 6. listopada nastao tropski sustav po imenu Michael koji je brzo jačao te je nadomak uragana 1. kategorije, dok obilnom kišom natapa zapad Kube, a svojim je centrom od tog područja udaljen tek stotinjak kilometara.

Prognoze ga vode direktno u Meksički zaljev, a zatim u SAD na obalu Floride, a moguće je da tamo čak stigne i s oznakom “major” odnosno kao uragan 3. ili više kategorije.

Kopno SAD-a moglo bi se suočiti s po život opasnim vremenskim prilikama u vidu obilne kiše s bujičnim poplavama, razornog vjetra, plime i valova, a uragan bi do kopna već trebao stići u četvrtak.

Osim ova dva sustava, tropska aktivnost postoji i u sjevernom dijelu Indijskog oceana gdje se nalazi tropski ciklon Luban koji će donijeti kišu i vjetaar Arapskom poluotoku, a posebno Omanu i Jemenu za vikend.

Na istočnom Pacifiku prisutan je uragan Sergio koji se nalazi daleko od kopna.

Izvor karata:
1. windy.com
2. nhc.com
3. wunderground.com

Sličan sadržaj