Stožer zimske službe Grada Rijeke upozorava vozače: Bez zimske opreme ni do Grobnika!

Stozer-zimske-sluzbe-Grada-Rijeke-upozorava-vozace-Bez-zimske-opreme-ni-do-Grobnika_ca_large
Riječki vozači od 15. studenog neće više moći ni do Grobnika bez zakonom propisane zimske opreme, upozorio je na sastanku Stožera zimske službe Grada Rijeke načelnik za sigurnost cestovnog prometa PU PGŽ Boris Skeledžić.

Skeledžić je podsjetio da odlukom Ministarstva prometa na pojedinim prometnicama u razdoblju od 15. studenog do 15. ožujka sva vozila moraju imati zimsku opremu, odnosno zimske gume na sva četiri kotača ili ljetne gume i lance, bez obzira na vremenske uvjete.

– Među te prometnice ubrajaju se i državna cesta D3, odnosno stara cesta od Rijeke do Zagreba, i to od Banskih vrata do Zagreba, kao i autocesta Rijeka – Zagreb, od čvora Orehovica prema Zagrebu, rekao je Skeledžić, najavivši kako će djelatnici prometne policije već od idućeg tjedna obavljati kontrolu zimske opreme na navedenim prometnicama.

U početku neće izricati kazne, nego samo upozorenja, ali pozivam sve vozače da se drže propisa i koriste zimsku opremu. Idealno je da to budu zimske gume na sva četiri kotača, ali zimskom opremom smatraju se i ljetne gume profila minimalne dubine od četiri milimetra uz pripravne lance za snijeg u vozilu – rekao je Skeledžić.

Rukovoditelj Stožera Elio Biasol izvijestio je kako je sve spremno za moguće snježne padaline, temeljem Operativnog plana održavanja, kojim su propisani prioriteti čišćenja snijega na 345 kilometara nerazvrstanih i 38 kilometara državnih cesta na području Grada Rijeke.

– One su podijeljene u tri prioritetna reda za čišćenje od snijega, pri čemu su na prvom mjestu glavni prometni pravci i najvažnije linije javnog gradskog prijevoza. Jedina novost u odnosu na prošlu godinu je uvođenje autobusne linije između dvaju lokaliteta KBC-a, Rijeka i Sušak, tako da će se čišćenje obavljati i u bolničkom krugu, u dijelu kojim prolazi autobus – rekao je Biasol, apelirajući na građane da budu strpljivi jer je nemoguće sve prometnice odjednom očistiti od snijega, kao i da svojim ponašanjem u slučaju snježnih padalina dodatno ne otežavaju prometnu situaciju.

– To se odnosi na vozače, koje pozivamo da u slučaju najave snijega ne izlaze na prometnice bez zimske opreme na vozilima, te ne parkiraju vozila na način da ometaju rad zimske službe, ali i na sve ostale, prvenstveno da počiste snijeg na prilazima zgradama i nogostupima ispred njih, što je i zakonska obaveza suvlasnika zgrada – rekao je Biasol.

Prioriteti čišćenja prometnica

U prvom prioritetu su državne ceste na području grada, kao i one kojima prometuju linije javnog gradskog prometa, u duljini od ukupno 80 kilometara, na kojima prohodnost mora biti osigurana u roku od pet do osam sati od prestanka padalina, a u roku od 12 sati na njima ne smije biti ugaženog snijega, ukoliko temperatura nije ispod -3 Celzijeva stupnja. Na ostalim prometnicama, drugog i trećeg prioritetnog reda, prohodnost mora biti osigurana u roku od 12 sati, a u potpunosti očišćene moraju biti u roku od 24 sata za drugi red, odnosno prohodne u roku od 24 sata, a očišćene u roku od 48 sati ako spadaju u treći prioritetni red.

Izvor: Novi list/ Marinko Glavan
Naslovna foto: Damir Škomrlj

Sličan sadržaj