Studeni na svome početku bez studeni | U tjednu pred nama kiše i vjetra neće manjkati

U tjednu iza nas, barem na nekoliko dana, napokon smo se spustili na temperature zraka prikladne dobu godine te osjetili dašak zime. Pao je i prvi snijeg u sjevernim dijelovima Hrvatske, no oborina je i dalje bilo nešto manje s obzirom na to da smo u srcu jeseni.

U tjednu pred nama, počevši od jučer (subota) očekujemo povratak one kiše koja je do sada izostala, ali na nekim područjima i znatno više pa se zasigurno trebamo pripremiti na ekstremne količine kiše ovaj tjedan, a moguće da se slično nastavi i kroz cijeli mjesec!

Uzrok takvoj kiši leži u ciklonalnom sustavu koji se smjestio po sjeveru Atlantika te sjeverozapadu Europe. Južnije od njega drži se stabilna Azorska anticiklona, a još se jedna anticiklona smjestila na krajnjem istoku Europe (Rusija). Zbog takve raspodjele sustava pri čemu se svaki od njih ” čvrsto” drži svoje pozicije, dosta ćemo ovisiti o malim pomacima tih sustava, a pogotovo ciklonalnog sustava koji se po trenutnim izlazima modela ne bi trebao spuštati dublje (južnije) u Europu. Pritom bi se izbjeglo stvaranje sekundarnih ciklona, a naše bi se područje nalazilo u toplom sektoru ciklonalnog sustava oko Engleske pri čemu bi imali konstantan dotok toplog i vlažnog zraka sa Sredozemlja uz prisutno jugozapadno visinsko strujanje. Takvo strujanje našem području, ali i ostatku Jadrana donosi obilnu kišu, a zbog orografije našeg područja ta se kiša dodatno pojačava pa će lokalna područja zadobiti i ekstremne količine u narednim danima. U periodu do kraja tjedna vidi se da će sjeverni Atlantik redovito slati nove ciklone prema sjeveru Europe, no dok Azorska anticiklona ne oslabi, te će se ciklone teško spuštati centrom do našeg područja stoga su male šanse za spuštanje hladnijeg zraka, a zatim i pojavu snijega na području Hrvatske.

Sinoptička situacija nad Europom

Nedjelja do kraja dana donosi nastavak kiše i oblačnog vremena. Navečer bi na našem području kiša trebala dodatno ojačati pa bi do kraja dana ukupno moglo pasti između 10 i 40 mm, a lokalno, osobito oko Učke, može pasti i preko 100 mm! Puhat će umjereno do jako jugo, a navečer u okretanju na jugozapadnjak. Dnevna temperatura na Kvarneru između 15 i 20 °C, a u Gorskom kotaru 11 i 16 °C. Večernje temperature na Kvarneru 11-16 °C, a u Gorskom kotaru 9-14 °C.

Ponedjeljak donosi nastavak kišovitog vremena, no kiše bi trebalo biti manje i rjeđe nego u nedjelju, a kratkotrajno se na nekim područjima može ukazati i sunce. Vjetar će puhati umjerem do jak, jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9-14 °C, a u Gorskom kotaru 4-9 °C. Tijekom dana na Kvarneru 14-19 °C, a u Gorskom kotaru 9-14 °C.

U utorak slijedi ponovno jačanje kiše. Osim što će se i dalje zadržati oblačno može biti i lokalnih pljuskova kao i ponovno obilne kiše. Lokalno bi na već poznatim područjima moglo pasti i preko 100 mm kiše. Jugo u prvom djelu dana jako s olujnim udarima pa bi moglo biti problema u pomorskom prometu, ali i visokih valova na otvorenom moru. U drugom djelu dana okretanje na umjeren do jak zapadnjak. Jutarnje temperature na Kvarneru 13-18 °C, a u Gorskom kotaru 9-13 °C. S prolaskom fronte sredinom dana kako smjer vjetra bude okretao tako će i temperatura malo pasti pa će na Kvarneru biti 10-15 °C, a u Gorskom kotaru 7-12 °C.

Srijeda donosi kratkotrajno smirivanje kiše, no lokalno će i dalje biti prisutna slaba kiša. Tijekom dana može se ukazati i malo sunca. Vjetar će malo oslabjeti a temperature zraka vrlo slične onima tijekom utorka.

Takvo bi se vrijeme uz kratkotrajne pauze od kiše trebalo nastaviti sve do kraja tjedna stoga je izgledno da će na širem području pasti obilne količine kiše. Temperature zraka oko ili malo iznad prosjeka, a potencijalno zahladnjenje moguće je tek sljedeći tjedan.

Rijeka, južina

Sličan sadržaj