Tajfuni prijetnja Dalekom istoku / Istočnim Karibima prijeti uragan

Clipboard01

Dosta je živahno na tropskim dijelovima svjetskih oceana. Od značajnijih zbivanja izdvojit ćemo dva tajfuna na zapadnom Pacifiku koji će u idućih 7 dana zasigurno utjecati na vrijeme na području od Filipina pa sve do Japana. Istovremeno i Atlantik pokazuje znakove života, s aktivnom tropskom olujom koja bi u danima koji slijede mogla zaprijetiti istočnim Karibima i to snagom uragana.

Na zapadnom Pacifiku pratimo kretanje tajfuna Goni i Atsani. Goni je u svom kretanju prvo pogodio Marijansko otočje donoseći poplave i razorne vjetrove, a zatim je uz povoljne uvjete nastavio svoje kretanje prema Filipinima.
Atsani nastavlja jačati dok se kreće otvorenim vodama zapadnog Pacifika.
Goni i Atsani ustvari su vrlo slični tajfuni. Oba su nastala daleko od obala Azije na otvorenom Pacifiku. Goni je preko Marijana prešao direktno, a Atsani će otočje proći sjevernije.

Goni je na Guamu donio obilne oborine, palo je i preko 250 mm , a razoran vjetar počinio je i materijalnu štetu. Trenutno se radi o tajfunu 3. kategorije koji se kreće u smjeru Filipina, a još uvijek je dovoljno daleko od otočja.
Prema prognozama, u konačnici neće ni doći do direktnog udara na kopno, jer bi tajfun trebao skrenuti pred samim kopnom u smjeru sjevera, ali bi moglo doći čak i do jačanja na snagu supertajfuna, sjeveroistočno od filipinskog otoka Luzona.
Bez obzira na činjenicu što sustav neće direktno na kopno, gotovo je sigurno da će se njegov razoran efekt osjetiti na sjeveru Filipina kroz obilnu kišu, snažan vjetar, valove, plimu, a sve to uz mogućnost poplava i odrona.
Po skretanju, nastavit će svoj put, ali uz slabljenje u smjeru Tajvana, Japana i Korejskog poluotoka, gdje bi mogao i direktno prijeći preko kopna, posebno Japana.

Atsani je trenutno još jači od svog “brata blizanca” Gonija, jer već sada riječ je o tajfunu 4. kategorije, stalne brzine vjetra od 240 km/h. Dakle, samo 1 km/h nedostaje da govorimo o supertajfunu koji se kreće Pacifikom, a kako smo već pisali ranije u tekstu, zaobići će Marijansko otočje, a prijeći direktno preko najdublje točke na Zemlji, Marijanske brazde u Tihom oceanu. Najnovija mjerenja pokazuju da se radi o dubini od 10 971 m.
Nakon što prođe spomenutu lokaciju, nastavit će svoj put prema Ryukyu otočju, ali bi trebao proći paralelno udaljen od njega, a do tada bi se trebalo dogoditi i slabljenje tajfuna na možda čak i samo 1. kategoriju, negdje u razini Japana početkom idućeg tjedna.
U konačnici bi direktnog utjecaja trebalo biti pošteđeno glavno japansko kopno, jer bi centar tajfuna trebao proći istočnije, ali indirektan utjecaj bi se svakako trebao osjetiti, posebno ako se uzme u obzir da će tajfun idućih sati dosegnuti i 5. kategoriju.

U tekstu smo namjerno upotrijebili izraz “tajfuni blizanci”, jer kako se može vidjeti iz naslovne fotografije, nastali su na vrlo sličnom području, a imaju i vrlo sličnu krivulju kretanja, gotovo paralelan jedan s drugim, ali i na dovoljno sigurnoj udaljenosti da ne ugrožavaju jedan drugog.
Da je ova situacija uobičajena i nije baš čak ni za uzavreli zapadni Pacifik, da ima dva aktivna vrlo snažna tajfuna. Gotovo sigurno će jedan od njih postati supertajfunom, Atsani trenutno dijeli samo 1 km/h, ali i za Gonija postoji šansa, tako da oba sustava mogu nositi taj status.

Još jednom valja naglasiti da oba tajfuna mogu na obalama Dalekog istoka dovesti do po život opasnih vremenskih prilika. Goni prijeti cijelom području od sjevera Filipina preko Tajvana do Japana i Korejskog poluotoka, a Atsani prijeti i ugrožava plovidbu, a u konačnici bi njegov efekt u idućem tjednu mogao osjetiti i istočni dio japanskog otoka Honshua pa čak i prijestolnica Tokio, gdje su mogući snažni vjetrovi i obilna kiša.

U sjeni ovih velikih i opasnih zbivanja na tropskom Pacifiku, napokon je i Atlantik malo živnuo. Danny je 4. tropska oluja ove siromašne sezone koja je uvelike određena globalnim fenomenom El Ninom, koji je glavni razlog zašto se na prste jedne ruke može pobrojati ovosezonska tropska aktivnost Atlantika.
Za razliku od svojih prethodnika, Danny ima potencijala postati prvim ovosezonskim uraganom na Atlantiku, jer već idućih sati može iz tropske oluje prijeći u uragan, a u konačnici i završiti na sušom pogođenim istočnim Karibima u idućem tjednu.
Gdje će nakon toga, još uvijek je pod upitnikom. Ono što je izglednije je kretanje novog tropskog vala od afričkke obale u idućem tjednu.

Sličan sadržaj