Novi val oborina lokalno donio obilniju kišu / Vikend nešto stabilniji, ali nova promjena već stiže!

11898555_1013404015357225_187259163075465642_n

Tijekom utorka pratili smo kako se nova količina vlažnog i nestabilnog zraka premještala iz Sredozemlja prema Jadranu.

Još tijekom utorka nije bilo zamjetnijih oborina, iako su bili pristigli oblaci, no već srijeda donijela je pravu jesen.
Od jutarnjih sati srijede mjestimice u PGŽ bilo je kiše i pljuskova, a u prvom dijelu dana glavnina se zadržavala na kvarnerskim otocima.

U drugom dijelu dana na red je došlo i riječko područje. Uslijedilo je višesatno padanje kiše umjerenog, povremeno i jakog intenziteta, a temperatura je pala gotovo na 15°C. Navečer i u noći vrijeme se stabiliziralo. Zbog obilnih oborina Rijekom se prometovalo otežano, jer su se prometnicama slijevale bujice.

Najbolje se na animaciji vidi kako oborine direktno s juga dolaze na riječko područje i PGŽ u cijelosti.

Četvrtak ujutro nije dao naslutiti da se išta događalo s vremenom dan prije, ali su dokazi zabilježeni u kišomjerima diljem PGŽ, i šire.
U Bakru je tijekom srijede palo 20 mm kiše, Crnom Lugu 38 mm, Delnicama 39 mm, Krku 12 mm, Kukuljanovu 22 mm, Malom Lošinju 16 mm, Pargu 24 mm, Rabu 8 mm, Rijeci 37 mm, dok je rekorder riječki aerodrom na Krku sa 69 mm kiše, od čega je glavnina pala u samo nekoliko sati.

Obilne oborine u južnoj struji došle su i do unutrašnjosti Hrvatske, gotovo da nema mjesta u kojem nije zabilježena kiša, a najviše je palo u zapadnoj i istočnoj Slavoniji te na širem karlovačkom području. Priroda se tako poigrala s istokom Slavonije, gdje je palo i do 70 mm, a samo koji dan ranije zbog suše je proglašena elementarna nepogoda.
Najmanje kše od ove posljednje oborinske priče dobila je Dalmacija. U mnogim mjestima nije zabilježen niti milimetar kiše, a tamo gdje je palo palo je do 10 mm.

Do sada u kolovozu Rijeka je dobila nešto više od 50 mm kiše, što je tek pola prosjeka. U Malom Lošinju palo je blizu 60 mm oborine, što je samo koji mm od dostizanja oborinskog prosjeka od 62 mm. Još više kiše u kolovozu dobio je Rab, a radi se o količini od otprilike 70 mm. Unatoč gotovo 80 mm kiše do sada u kolovozu, Parg je od prosjeka udaljen za još malo manje od pola.

S oborinama i burom i temperature su osjetno ugodnije. Tako je u četvrtak najviša dnevna temperatura u Rijeci bila 26°C, Rabu i Omišlju 25°C, a u Pargu 19°C. Najtoplija u Hrvatskoj bila je Makarska s 29°C.
Svemu je prethodilo svježe jutro, u Pargu 13°C, Omišlju 16°C, Rijeci 17°C, a u Rabu je izmjereno 18°C. Najsvježije je jutro bilo na Zavižanu sa 7°C.

More je ipak nešto osvježilo na sjeveru Jadrana te je jegova temperatura između 23 i 25°C, a na jugu Jadrana i do 28°C.

Po visini i dalje kruži vlažan i nestabilan zrak zbog čega ima pljuskova na otvorenom moru sjevernog Jadrana, a nešto bi moglo doćii i do nas tijekom petka. S jačanjem anticiklone sa sjeveroistoka i nestabilnosti bi se trebale znatno smanjiti za vikend.

Upravo sa promjenom strujanja zapuhala je bura koja stvara poteškoće u prometu.

HAK 00:50
Zbog vjetra na dionici državne ceste DC68 između čvorova Draga i Šmrika i na dionicama Jadranske magistrale (DC8), između Bakra i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I skupina), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno i za dostavna vozila te vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I.i II.skupinu vozila).

Jak vjetar povremeno usporava promet i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić.

Unatoč tome što bura označava stabilizaciju vremena, ona na prostoru PGŽ neće dugo potrajati, već će gotovo svaki dan u Gorskom kotaru postojati mogućnost slabe kiše, čak i u dane stabilnijeg vikenda. Vrlo slična prognoza vrijedi i za unutrašnjost Hrvatske.
Na Kvarneru će petak i dani vikenda proteći ipak u stabilnijem ozračju (kao i u Dalmaciji), ali svakako treba napomenuti da će i tijekom petka i subote bura otežavati promet na vjetrovitim lokacijama.
U nedjelju u prvom dijelu dana stabilnije, a zatim se u poslijepodnevnim satima vraća mogućnost pljuskova, kao uvod u novu promjenu vremena koja nam stiže početkom idućeg tjedna i mogla bi potrajati u njegovom prvom dijelu.

S Atlantika će se na Sredozemlje spustiti fronta i dodatno destabilizirati situaciju, što će biti idealno za nove oborine u jugozapadnoj struji koje će doći do naših krajeva.

U takvim okolnostima kiša i pljuskovi s grmljavinom pratit će nas u prvoj polovici sljedećeg tjedna. Bura će u nedjelju oslabjeti i prestati i okrenuti na jugo, koje će jačati, posebno na vanjskim kvarnerskim otocima. Lokalno opet može biti izraženijih nestabilnosti.

U drugoj polovici tjedna i prema vikendu stabilnije i toplije.

Dakle, kišna statistika još će se popravljati u posljednjoj dekadi kolovoza.

Naslovna: Sandro Puncet

Sličan sadržaj