Goni uzeo 7 života na Filipinima / Danny oslabio / Kilo prijetnja Havajima

thumb

Dva snažna tajfuna koji se još uvijek vrte zapadnim Pacifikom, snimljeni su u srijedu japanskim satelitom Himawari. Oba sustava po karakteristikama i mjestu nastanka vrlo su slična, stoga ih stručnjaci nazivaju tajfunima blizancima. U konačnici oba idu prema Japanu, samo s različitih strana, ali jedan direktno, dok će drugi prije kopna oštro skrenuti.

Nakon što je pogodio sjever Filipina gdje je život izgubilo 7 osoba, tajfun Goni oslabljen nastavlja svoj put prema sjeveru. Ovog vikenda proći će blizu Tajvana, a zatim nastaviti svoj put prema Japanu i Južnoj Koreji.
Unatoč činjenici da njegov centar nije prešao preko Filipina, sjever zemlje doslovno je potopljen sa preko 500 mm kiše lokalno. Oko 1700 osoba moralo je biti evakuirano, a desetak domaćih letova otkazano.
Iako je napustio Filipine odavno, i dalje se njegov utjecaj osjeti na sjeveru zemlje, a trajat će i u novom tjednu, posebno tijekom ponedjeljka, tako da ukupno dijelovi Luzona mogu pokupiti i 600 mm kiše.
Trenutno se nalazi jugoistočno od Tajvana kojeg neće zahvatiti centrom, ali hoće rubom. Tajfun je nakon 3. kategorije oslabio na 1. kategoriju, ali i to je dovoljno za obilniju kišu na Tajvanu i Ryukyu otočju kojee je sljedeće na putu.
Prognoze vide slabljenje tajfuna na tropsku oluju, ali i ponovno jačanje na tajfun nakon prolaska Japana, kada nastavi svoj put prema Južnoj Koreji. Cijelom spomenutom području tajfun nosi opasno vrijeme. Kao zanimljivost ćemo istaknuti da bi svoj kraj sustav mogao vidjeti tek u Rusiji, na području Vladivostoka, sredinom idućeg tjedna.

Putanja i snaga tajfuna Goni

Njegov brat bilizanac Atsani, imao je status supertajfuna, a kako se kreće u smjeru sjeveroistoka, gubi na snazi i postaje nebitan za daljnji razvoj događaja, jer će svoj put završiti jako daleko i istočno od Japana.
Atsani je bio 5. supertajfun sezone na zapadnom Pacifiku, a prosječna sezona vidi ih 4.

Na Atlantiku, uragan Danny imao je i svoj super status 3. kategorije dok se kreće prema Karibima, ali je već nekoliko sati poslije oslabio, ali je i dalje opasan s brzinom vjetra dovoljnom za 2. kategoriju. Na putu će mu se naći sjeverni Karibi gdje će i oslabjeti.
Međutim, ukoliko dođe do pomicanja putanje još više na sjeverozapad, sustav bi mogao dobiti na snazi.
Nastao je kao tropska depresija u utorak ujutro, već poslijepodne je bio tropska oluja, a u četvrtak je stekao i status uragana 1. kategorije, a tijekom petka i vrlo razornu 3. kategoriju.
Sustav je dobio čak i “oko” što je opravdalo njegovo naglo jačanje jačanje.
Dijelovi Kariba tako će bar malo predahnuti od dugotrajne suše koja pogađa ovo područje.

Danny na satelitu

Osim spomenute tropske aktivnosti, na Atlantiku je aktivno još jedno s potencijalom za nastanak tropskog sustava već za vikend. Radi se o području nestabilnosti blizu Bermude s dovoljno toplog mora i uvjetima samo prolazno povoljnim za nastanak tropskog sustava.
Nastane li nešto od toga, gotovo će stajati na mjestu bar u njegovom početku, zbog izostanka tzv. “upravljajućih” vjetrova koji usmjeravaju tropski sustav u nekom smjeru. Njihovo jačanje vidi se idući tjedan i to s obala Sjeverne Amerike.
Potencijalni sustav na Bermudi ne bi trebao značajnije utjecati na vrijeme na kopnu Sjeverne Amerike, ali zato njegovi valovi i morske struje uz obalu mogu biti i po život opasni.

Osim spomenute tropske aktivnosti, ima toga još. Novi tropski val otisnuo se od obala Afrike, no pred njim je još dug i neizvjestan put i jako puno upitnika.

Gužva je i blizu Havaja. Tropska depresija Kilo prijeti da će do kraja idućeg tjedna postati i opasni uragan koji bi mogao zaprijetiti otočju. Ukoliko se to dogodi, na udaru će se naći sjever Havaja, a sredinom tjedna može čak doseći i 2. kategoriju.
Zapadno od tropske depresije Kilo nalazi se i tropska oluja Loke koja “krstari” područjem Mikronezije i neko značajnije slabljenje ne očekuje se niti u idućih 5 dana.

Sličan sadržaj