Tanja “vlada” do petka, potom “vlast” preuzima Klara

Europom vladaju žene. Bar se tako može zaključiti iz grafičkog prikaza Berlinskog meteorološkog instituta, koji je najavio sinoptičku situaciju za ponedjeljak, a koji redovno imenuje ciklone i anticiklone.

Ophelia će tijekom ponedjeljka pogoditi Irsku vjerojatno kao vantropska oluja, Tanja je zauzela pola Europe, a Benno i Corvin, skoro su izgurani s karte Europe, dok cure “vladaju”.

Tanja je jaka anticiklona koja na vrijeme djeluje danima, a vrijeme je zbog nje tipično jesensko. Na Jadranu dominira sunce, a na kopnu pa čak i ponegdje na moru, uz sunce ima i magle.

Tamo gdje nema magle, temperature su prilično visoke. U subotu u Dubrovniku izmjereno je čak 26°C. U Rijeci i Omišlju izmjereno je 24°C, a u Malom Lošinju i Rabu 22°C. U gorju je bilo svježije, ali ne previše. U Pargu uz 19°C, a Zavižanu čak 18°C.

Vedrina dominira i tijekom nedjelje. U PGŽ čak i gorje mjestimice ima preko 20°C, a takva je situacija i s većinom postaja na Kvarneru. Iako, ujutro je bilo i mjestimične sumaglice i magle.

U ponedjeljak će centar Tanje biti točno nad našim glavama što znači i ne previše vjetra, a čime će se stvoriti uvjeti za maglu i nisku naoblaku, posebno u prvom dijelu dana, i to ne samo u gorju i unutrašnjosti zemlje, već i na Jadranu, posebno sjevernom.

Ovisno o zadržavanju magle, ovisit će i kretanje temperature zraka koja će ujutro, kao i prethodnih dana biti osjetno niža od najviših dnevnih temperatura, čime dolazi do temperaturne inverzije. Hladniji zrak je teži i vlažniji i drži se pri tlu, a topliji se zadržava iznad tvoreći inverzni sloj, zbog kojeg nastaje magla.
Tamo gdje ne bude magle, prevladavat će pretežno vedro ili potpuno vedro vrijeme uz temperaturu preko 20°C.

Slična prognoza može se primijeniti i na utorak i srijedu, s time da se magla može uzdignuti u nisku naoblaku. U srijedu će tlak početi padati, a zapuhat će vjetar južnih smjerova čime će nestati uvjeti za maglu.

Za utorak prognostički modeli vide više naoblake u PGŽ, a s pomicanjem anticiklone prema istoku, otvorit će se put prodorima s Atlantika.
Tako će na Tanjino mjesto već do petka stići ciklona koju su kolege s Crometea nazvale Klara.

Klara će stići u sklopu jake ciklone nad britanskim otočjem čija će se dolina spustiti do Sredozemlja, što će stvoriti uvjete s dosta kiše, koja u PGŽ mjestimice može biti obilnija.
Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se nastaviti trend kojim otoci ove jesen dobivaju više kiše od Rijeke. Uz kišu, prije fronte, puhat će vjetar južnih smjerova uz jačanje, naročito u nedjelju u prvom dijelu dana, a zatim će okrenuti na buru i sjeveroistočnjak.
To naravno znači i pad temperature koje će biti osjetno niže nego što je sada slučaj.

Sličan sadržaj