Temperaturni rekordi u Hrvatskoj i susjednim zemljama


Najtopliji dio zemlje danas je bilo šire područje Karlovca. U Karlovcu i Ogulinu temperatura je službeno prešla vrlo toplih 25°C. Vrlo topao dan u ožujku nije česta pojava.

S obzirom na to, ne čudi da su u Hrvatskoj danas pali brojni temperaturni rekordi, a ponegdje su nadmašeni i apsolutni rekordi za ovaj mjesec. Na meteorološkoj postaji DHMZ-a Zagreb Grič, u ponedjeljak je izmjereno 23,1°C, što je najviša datumska temperatura izmjerena od početka službenih meteoroloških mjerenja.
Najtopliji 17. ožujak do sada je bio daleke 1882. godine, kada se mjerilo 21,7°C. Nisu samo u Hrvatskoj padali temperaturni rekordi, nego i u regiji.

Zenica je u ponedjeljak bila drugi najtopliji grad u Europi s izmjerenih 28,1°C. Najviša je to temperatura zraka izmjerena u Zenici od početka službenih mjerenja. Toplije je danas bilo samo u talijanskom Bolzanu s izmjerenih 28,5°C.

Rekord stoljeća srušen je i u Ljubljani, gdje se mjerila temperatura zraka od 25,1°C. S time je oboren apsolutni rekord za mjesec ožujak. Do sada je najtopliji dan u Ljubljani u ožujku bio 25.3.1977. kada je izmjereno 24,6°C. Tako je ponedjeljak bio najtopliji dan u slovenskoj prijestolnici od početka mjerenja koja su počela daleke 1901. godine.

Foto: maksimalne temperature zraka (WeatherOnline)

Sličan sadržaj