Tijekom vikenda brza i mjestimice burna promjena vremena | Od sredine idućeg tjedna ponovno stižu vrućine

Vrijeme proteklih dana nije bilo posve stabilno, a u idućim danima bit će još nestabilnije na gotovo čitavom području. Premda su obalna područja ovaj mjesec dobila vrlo malu količinu oborina, ipak u danima koji su pred nama situacija će se malo poboljšati, pa će i područja uz more kao i otoci dobiti barem malo kiše.

Takvu situaciju stvorila je visinska ciklona izjednačenog tlaka (oko 1013 hPa). Ona će se za vikend približiti našem području iz smjera Afrike te donijeti sa sobom veću količinu vlage po visini koja će uz veću prisutnost energije u atmosferi rezultirati stvaranjem olujnih sustava koji bi se mogli pojavljivati na gotovo čitavom području naše županije. Zbog anticiklone koja je u jačanju i koja se smjestila po sjevernom dijelu Europe, ciklonalno će polje biti prisiljeno odmicati se prema jugoistoku što će našem području već od nedjelje donijeti nešto hladniji zrak pa će i temperature biti nešto ugodnije.

Subota donosi dosta nestabilnosti, prevladavat će umjerena naoblaka, od polovice dana uz pljuskove i grmljavinu, a postoji mogućnost i za pojavu tuče ponajviše u gorskom području i u zaleđu, a nešto manje uz obalu i na moru. Količina kiše bit će nejednako raspoređena, između 5 i 35 mm. Vjetar sredinom dana umjeren i jak južnih smjerova, a za vrijeme neverina promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura zraka na Kvarneru od 17 do 23 °C, u Gorskom kotaru od 13 do 18 °C, a tijekom dana na Kvarneru od 25 do 30 °C, osim područja zahvaćena neverom gdje će se temperatura spustiti do desetak stupnjeva niže od maksimalne. U Gorskom kotaru između 20 i 25 °C, prema istoku do 30 °C.

Nedjelja ništa manje nestabilna, već od sredina dana kreće razvoj grmljavinskih sustava uz lokalne pljuskove, no količine oborine bi trebale biti nešto manje. Vjetar će okrenuti na slab do umjeren sjevernih smjerova, a kasno navečer i buru. Temperatura zraka ujutro na Kvarneru između 16 i 21 °C, u Gorskom kotaru između 12 i 17 °C. Tijekom dana na Kvarneru koji stupanj niže od subotnjih vrijednosti, na područjima uz dosta sunčanih sati do 28 °C, a na ostatku područja između 20 i 25 °C. U Gorskom kotaru između 18 i 23 °C, uz sunce do 26 °C.

Dakle, iduća dva dana donose kišu i prolazno osvježenje, a tijekom sljedećeg tjedna izgledan je porast temperature te povratak u vruće i vrlo vruće vrijeme, stoga ljubitelji vrućina neka se malo strpe, a ostali uživajte u nesto ugodnijim temperaturama zraka.

Sinoptička situacija nad Europom

Sličan sadržaj