TJEDAN BURE I SUNCA, stabilno do daljnjeg

Izvor ilustracije : ČHMU

Siječanj je već na svome početku pokazao da može donijeti dašak zimskog vremena pa su ponovno viša područja dobila snijeg, prije toga šire područje lokalno obilnu kišu, a poslije posvuda prosječno niske temperature, osobito one jutarnje. Ono što je još nedostajalo nakon svega toga je stabilna i hladna anticiklona kao i bura da otpuše vlagu daleko od našeg područja, a upravo nas to očekuje u ovome tjednu.

Sinoptička situacija

Ciklona koja nam je donijela promjenjiv vikend, uz oblake i slab snijeg, sada se nalazi zapadno od Grčke dok se sa sjeverne strane nalazi greben anticiklone koja se centrom smjestio kod Finske. Razlika u tlaku između ta dva sustava iznosi i 40 hPa pa se naše područje nalazi u idealnoj kombinaciji za pojavu bure koja pokušava izjednačiti taj tlak.

Ciklona će se postepeno premještati prema Cipru i Turskoj, a greben anticiklone će dobiti svoj novi centar na području Irske i Ujedinjenog Kraljevstva koji će započeti s utjecajem na skoro čitavu Europu u ostatku tjedna. Naime, anticiklona bi se na tom području trebala nalaziti barem do kraja ovoga tjedna pri čemu će već do sredine tjedna tlak u središtu iznositi 1043 hPa, što će ju činiti jakom i stabilnom. Strujanje koje će potaknuti do našeg područja nailazit će iz smjera sjeveroistoka što će podržati sporo odmicanje hladnog zraka s našeg područja i time zadržati temperature u prosjeku.

Pred vikend slijedi postupno slabljenje anticiklone, ali i hladnoga zraka uz pomicanje centra prema našem području, pa će dnevne temperature biti sve više, vjetra sve manje, a kiše sve dalje. Stoga možemo zaključiti da nam slijedi jedan zdrav zimski tjedan uz puno sunca i s primjerenim temperaturama, no s obzirom da se nalazimo u zimskom periodu, ovakve situacije mogu potrajati ili jako dugo, ili oko tjedan dana.

Prognoza vremena za PGŽ

Utorak na Kvarneru pretežno vedar. Do popodne u gorju uz umjerenu do potpunu naoblaku, a zatim i tamo slijedi razvedravanje. Uz obalu Kvarnera, a osobito u podvelebitskom kanalu puhat će olujna i orkanska bura pa će problema u obalnom i pomorskom prometu zasigurno biti. U gorju slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C.

Prikaz brzine udara bure u utorak ujutro za vrijeme maksimuma. Izvor : Istramet

Srijeda pretežno vedra na čitavom području, samo do sredine dana u gorju uz prolaznu umjerenu naoblaku. Još ujutro će bura puhati slično kao u utorak, a zatim postepeno slabiti da bi na kraju dana puhala jako i olujno s orkanskim udarim, a u gorju slab povremen sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, a u Gorskom kotaru od -6 do -1°C. Tijekom dana na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 1°C.

Četvrtak također pretežno vedar, samo tijekom noći može biti prolazne umjerene naoblake. Bura će postepeno i dalje slabiti pa bi na kraju dana mogla puhati umjereno i jako s olujnim udarima, a u gorju slab povremen sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, a u Gorkom kotaru od -8 do -3°C. Tijekom dana na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorkom kotaru od -3 do 2°C.

Petak i vikend na Kvarneru stabilni i vedri dok u gorju može biti prolazne umjerene naoblake iz koje može biti i malo snijega. Temperaturno oko prosjeka uz toplije dane.

Sličan sadržaj