TJEDNA PROGNOZA | Stabilizacija vremena između dvije ciklone

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo na rubu ciklonalne doline koja se centrom nalazi na području Skandinavije. Po Atlantiku se s druge strane prostiru dva anticiklonalna sustava koja će se kroz naredne dane spojiti u jedan, a što će uzrokovati nastavak anticiklonalnog bloka kod Azora.

Sinoptička situacija, portal.chmi.cz

U takvom slučaju kada se anticiklona stacionira po Atlantiku te dijelu zapadne Europe, često rezultira ciklonalnim “upadima” u Europu te spuštanje hladnijeg zraka sa sjevera kontinenta uz stvaranje novog sekundarnog centra kod Genove.
U drugom slučaju može doći do pružanja grebena anticiklone od Atlantika preko središnje Europe dalje prema Rusiji pri čemu nastupa stabilno vrijeme, uglavnom uz buru a nerijetko i dotok toplijeg zraka.

Očekivani scenariji: Ciklona, stabilizacija, ciklona

Po trenutnim izlazima meteo modela u ovom tjednu su izgledna oba slučaja. Prvi “upad” hladnog zraka donosi već spomenuta skandinavska ciklona koja će svoju dolinu spustiti malo niže do Alpa pri čemu će kod Genove nastati novi sekundarni centar, no zbog anticiklonalnog grebena koji se “žuri” što prije doći do druge strane kontinenta, ovaj sekundarni centar će biti prisiljen na brzi prijelaz preko Jadrana pa će to rezultirati kod nas kratkotrajnom frontom uz koju će prevladavati vremenske nestabilnosti.

Nakon te ciklone slijede dva stabilna dana u utorak i srijedu uz buru i kratkotrajno zahladnjenje, a zatim kako se anticiklona bude pomicala istočnije preko nas tako ćemo opet ući u njen topli sektor pa će i temperatura ponovno skočiti iznad prosjeka. Srećom, po sjeveru Atlantika se zadržava ciklonalna aktivnost pa će već druga ciklona krenuti sredinom tjedna na put s Atlantika preko Engleske do Njemačke pri čemu će svoju hladnu frontu dogurati do Alpa, a zatim i stvoriti novi sekundarni centar.
Zbog dalekog termina prognoziranja još se ne može točno reći koliko će se zadržati nad nama, no svakako ćemo imati novu hladnu frontu pred ili za vikend, uz buru, no što se snijega tiče i općenito oborina još je prerano za davati realne brojke.

Pri ovakvim situacijama često je ključan kut pod kojim će hladan zrak i vjetrovi po visini doći sa sjevera kontinenta do Alpa jer o tome ovisi razvoj sekundarne ciklone koja je zapravo ključna u donošenju nestabilnog i hladnog vremena do nas.

Prognoza i izgledi vremena

U ponedjeljak pretežno oblačno uz slabu do umjerenu kišu, lokalno i jaku. a količina bi se mogla mjeriti između 1 i 20 mm. Navečer u gorju uz pad temperature zraka susnježica i snijeg. Do sredine dana puhat će jugozapadnjak, zatim postepeno okretanje preko zapadnjaka do sjeverca, a na samom kraju dana i buru. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6-11°C, a u Gorskom kotaru 3-8°C. Tijekom dana na Kvarneru 8-13°C, a u Gorskom kotaru 5-10°C.

Utorak na Kvarneru donosi stabilizaciju i pretežno vedro vrijeme, dok bi u Gorskom kotaru bilo povremeno umjerene naoblake, u prvom dijelu dana i pretežne naoblake uz mogućnost susnježice i snijega. Zapuhat će umjerena do jaka, lokalno i olujna bura, a osobito će jaka biti navečer kada su izgledni orkanski udari podno Velebita, stoga će problema u prometu kako na obali tako i na moru Kvarnera zasigurno biti. Slično se očekuje i u Gorskom kotaru na poznatim lokacijama uz sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3-8°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 3°C. Tijekom dana uz slabu promjenu, na Kvarneru 5-10°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C.

Smjer i brzina vjetra, u utorak u 22 sata, model WF, IstraMet

Srijeda u cijeloj PGŽ pretežno vedra i stabilna. bura će tijekom dana postupno slabiti pa bi navečer puhala tek slabo. Jutarnja temperatura na Kvarneru od -3 do 2°C, a u Gorskom kotaru od-8 do -3°C. Tijekom dana na Kvarneru 4-9°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C.

Temperatura zraka na 2 metra visine, u srijedu u 07 sati, model WRF, IstraMet

Do vikenda će zatim malo zatopliti, a zatim je ponovno izgledan dolazak novog hladnog zraka te moguće nestabilnosti.
Dakle, tjedan pred nama će biti pun vremenskih aktivnosti, od kiše i toplog vremena do sunca i hladnog vremena te nešto snijega u gorju, bure na Kvarneru koja će biti jedan od značajnijih faktora ovaj tjedan.

Sličan sadržaj