Tko nam je “ukrao” zimu ?

null
Sigurno se većina Vas pita gdje nam je nestala hladnoća i pravo zimsko vrijeme primjereno za ovo doba godine?! Većina Vas će uprijeti prstom na Atlantik što i nije netočno, ali gdje nam se krije prvi uzrok ovakvom vremenu? Odgovor nije na Atlantiku već na drugoj strani oceana, odnosno na području Kanade. Zašto Kanade? Iz vrlo jednostavnog razloga što imamo uz obalno područje Kanade vrlo jaku anticiklonu koja se stalno obnavlja, a samim time vrlo hladan zrak gura na Atlantik, a uzročno posljedična veza toga je stalno regeneriranje ciklona i stvaranje novih na Atlantiku, jer im je taj hladan zrak daje “gorivo” za njihov opstanak. Naši se krajevi stalno nalaze pod utjecajem prednje strane tih dubokih ciklona, koje nam u jugozapadnoj struji guraju topliji i nestabilniji zrak prema našem području, i zbog toga imamo takvo vrijeme kakvo imamo.

Da bi nam se smanjila aktivnost ciklona iznad Atlantika, mora se smanjiti aktivnost anticiklone iznad obalnog područja Kanade, a isto tako i Sjeverne Amerike. Time bi se otvorio put jačanju visokog tlaka zraka nad Atlantikom, a zapadne visinske mlazne struje bi okrenule na sjeverne smjerove i time nam omogućile dotok osjetno hladnijeg zraka s Arktika u Sredozemlje. Dok nam se približno tako ne rasporede tlakovi zraka uzaludno je očekivati neko jače zahlađenje koje bi nam donijelo snijeg i duž obale.

Ipak nije ni sve tako crno. Na prognostičkim kartama se vidi trend jačanja anticiklone u idućim danima iznad sjevernog obalnog područja Rusije, koja će sa svoje prednje strane povlačiti jezgru hladnog zraka polarnog vrtloga na ostala područje Rusije i sjeveroistočne Europe. Jačanjem anticiklone iznad Rusije sa svoje će prednje strane polako gurati sve hladniji zrak prema zapadu.

Isto tako neki dugoročniji prognostički materijali nam ukazuju na mogućnost slabljenja anticiklone iznad Kanade, a ujedno to znači slabljenje ciklonalne aktivnosti iznad Atlantika i jačanje anticiklone. Uglavnom sve su to preduvjeti koji bi se trebali ostvariti ako ćemo imati nešto dugotrajniju i izraženiju hladnoću na našim prostorima.

Prema tome do tada ćemo biti pod utjecajem ciklona s Atlantika uz povremene prodore fronti sa zapada koje nam mogu potencirati stvaranje ciklona u Sredozemlju, a tek svojim odmicanjem južnije od nas povući će “sramežljivo” malo hladniji zrak sa sjeverozapada Europe, što će eventualno biti dovoljno samo za snijeg na području Gorskog kotara.

Modeli vide upravo takvu jednu mogućnost oko 6.1.2014., odnosno prodor hladne fronte s Atlantika u Sredozemlje i formiranje ciklone oko Genove. Kako to uvijek biva, naši će se krajevi u početku naći pod utjecajem prednje strane ciklone uz južno strujanje, a njezinim spuštanjem svojim centrom južnije od nas povući će nešto malo hladnijeg zraka, a to “nešto” biti će dovoljno da kiša prijeđe u snijeg samo na području G.kotara.

No, okrenimo se mi onome što nas očekuje danas i narednih nekoliko dana:

Danas u večernjim i noćnim satima stiže nam glavnina oborina, vjetar će u noći okrenuti na sjeverne smjerove i buru. Pritjecanjem nešto hladnijeg zraka kiša će noćas postupno prijeći u snijeg na području G.kotara, uz formiranje snježnog pokrivača.

Tijekom ponedjeljka povremeno će još biti oborina osobito u prvom dijelu dana, duž obale će to biti kiša a u G.kotaru snijeg. Duž obale bura će ojačati na umjerenu do jaku, a mogući i olujni udari bure na već poznatim burovitim lokacijama.

Na Silvestrovo duž obale promjenjivo oblačno i suho vrijeme uz slabljenje bure, dok će se u G.kotaru i dalje zadržati pretežno oblačno uz povremen slab snijeg.
U srijedu promjenjivo oblačno i uglavnom bez oborina, dok se nove oborine očekuju već krajem četvrtka.
Foto:www.gorskikotar.com

Sličan sadržaj