Travanj 2014. u PGŽ: Iznadprosječna toplina / Najviše kiše u riječkom zaleđu, dijelovima Gorskog kotara oko Učke i lokalno na otoku Krku

30-dnevni hod temperature i oborina na automatskoj postaji Rijeka, Pehlin
30- dnevni hod temperature i oborina na automatskoj postaji Rijeka, Pehlin

Travanj nam je ponudio vrlo zanimljive meteorološke prilike.

Početkom mjeseca bilo je iznadprosječno toplo vrijeme. Negdje potkraj prve dekade temperatura se spustila i ušli smo u period hladnijeg vremena kad je i u planinama pao snijeg, sve do pred kraj druge dekade, kada su temperature ponovno krenule iznad prosjeka i tako ostale sve do danas.
Ukupno gledajući, travanj će dobiti ocjenu iznadprosječno toplog mjeseca, jer izuzev druge dekade kada je bilo nešto hladnije, sve ostalo vrijeme su obilježile temperature iznad ili oko prosjeka.

Oborinski je u PGŽ bilo vrlo “šareno”. Najviše kiše, prema podacima automatskih postaja “Pjusak” mreže, palo je u riječkom zaleđu, na istoku Gorskog kotara, podno i oko Učke te na jugu otoka Krka. Radi se o količini kiše od 107 do 121 mm do danas u 15h.
Gledajući taj podatak i riječki prosjek za travanj od 112 mm, dalo bi se zaključiti da se radilo o prosječnom mjesecu.
Međutim, sva ostala područja imaju manjak kiše, nijedna riječka automatska postaja nije prešla 90 mm kiše, a na otocima se radi još i o manjoj količini.
Najviše kiše palo je početkom treće dekade travnja, a najsušnji eriodi su bili od početka mjeseca do 7. travnja i od 15. do 20. travnja.

Travanj je bio vrlo promjenjiv mjesec, pravi proljetni, a čini se da neke promjene neće biti niti početkom svibnja.

Sličan sadržaj