Trend zatopljenja nastavljen u 2014. godini

Četrnaest od petnaest najtoplijih godina zabilježeno je u 21. stoljeću

Ženeva, 2. veljače 2015. godine (WMO) – Prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO), 2014. godina najtoplija je godina od početka meteoroloških motrenja i predstavlja nastavak trenda zatopljenja. Objedinivši podatke glavnih meteoroloških postaja postaja, WMO je uočio da razlika u temperaturi između najtoplijih godina ne prelazi nekoliko stotinki stupnja Celzija – što je manje od granice pogreške.

Prosječna globalna temperatura nad površinom kopna i mora u 2014. godini bila je za 0,57° viša od dugoročnog prosjeka u referentnom razdoblju od 1961. – 1990. godina, koji iznosi 14,00°. Za usporedbu, prema izračunima WMO-a, temperatura je 2010. godine bila za 0,55° iznad prosjeka, a 2005. godine za 0,54° iznad prosjeka. Procijenjena granica pogreške iznosi 0,10°.

“Sveukupni trend zatopljenja važniji je od mjesta kojeg pojedinačne godine zauzimaju na temperaturnoj ljestvici”, izjavio je glavni tajnik WMO-a Michel Jarraud. “Analiza podataka upućuje na to da je 2014. godina bila nominalno najtoplija zabilježena godina, iako je razlika između tri najtoplije godine vrlo mala”, rekao je g. Jarraud.

“Četrnaest od petnaest najtoplijih godina zabilježeno je u ovom stoljeću. Očekujemo da će se globalno zatopljenje nastaviti, imajući u vidu da nas zbog porasta razine stakleničkih plinova u atmosferi i količine topline u oceanima očekuje toplija budućnost”, izjavio je.

Oko 93% viška energije zarobljene u atmosferi, sadržane u stakleničkim plinovima nastalim izgaranjem fosilnih goriva i drugim ljudskim aktivnostima, završava u oceanima. Zato količina topline u oceanima predstavlja ključ za razumijevanje klimatskog sustava. Globalna temperatura površine mora dosegla je rekordnu razinu 2014. godine.

Važno je napomenuti da je visoka temperatura u 2014. godini nastala u odsutnosti potpuno razvijenog El Niña. El Niño nastaje kad se natprosječno visoka temperatura površine mora na istoku tropskog dijela Tihog oceana i sustavi atmosferskog tlaka udruže i formiraju samorastuću petlju. Ta pojava ima sveobuhvatni učinak zatopljenja klime. Visoke temperature 1998. godine – najtoplije godine prije 21. stoljeća – zabilježene su upravo u godini snažnog El Niña.

“Godine 2014., rekordne temperature pojavile su se u mnogim zemljama u istovremeno s prolomima oblaka i poplavama a u drugima sa sušom, u skladu s očekivanjima vezanim za promjenu klime”, izjavio je g. Jarraud.

Snažno razvijene službe za motrenje vremenskih prilika i klime danas su nam potrebnije više nego ikad kako bismo povećali otpornost na katastrofe i pomogli državama i zajednicama da se prilagode klimi koja se brzo mijenja i koja na nekim mjestima postaje manje gostoljubiva, rekao je g. Jarraud.

Povodom pregovora o klimatskim promjenama koji će se održati u Ženevi od 8. do 13. veljače, WMO je objavio analizu globalne temperature. Ti će pregovori doprinijeti postizanju sporazuma o potrebnim mjerama koje će članice Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama (UNFCCC) usvojiti u Parizu idućeg prosinca.

Analiza WMO-a temelji se, između ostalog, na tri komplementarne skupine podataka koje vode Centar Headley Britanske nacionalne meteorološke službe i Odsjek za klimatološka istraživanja Sveučilišta East Anglia (zajednički); Nacionalni centar za klimatske podatke američke Nacionalne administracije za oceane i atmosferu (NOAA); te Goddardov institut za svemirske studije (GISS) kojim upravlja NASA.

Globalne prosječne temperature procjenjuju se i uz pomoć sustava ponovne analize (re-analize) koji se služe najnaprednijim sustavima vremenskih prognoza da bi spojili više izvora podataka te tako omogućili komplementarne analize. WMO se služi podacima iz re-analize Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze, koji je također svrstao 2014. godinu među četiri najtoplije godine.

Završni izvještaj o stanju klime u 2014. godini, sa svim pojedinostima o regionalnim trendovima i ekstremnim događajima, bit će objavljen u ožujku 2015.

Izvor: DHMZ

Foto: Slika 1. Globalne temperaturne anomalije 2014. u odnosu na referentno razdoblje 1961. – 1990.

Sličan sadržaj