TAJFUN UTOR ZAVRŠIO SVOJ PUT U KINI / NA ATLANTIKU TROPSKA OLUJA ERIN


Tropski sustav u svijetu koji je proteklih dana privlačio najviše pažnje, kada govorimo o meteorološkim vijestima iz svijeta, zasigurno je tajfun Utor.

Spomenuti je tajfun prvo pogodio Filipine, a zatim nastavio svoj put prema Kini. Snažna je oluja došla u srijedu ujutro do jugozapadne obale Kine, prouzrokovavši ogromne probleme na moru uz obalu Hong Konga. U oluji je potopljen 190 metarski teretni brod “Trans Summer”, nakon što se posada suočila s velikim valovima, čija je visina dosezala i 15 metara. Svi članovi posade uspješno su spašeni.

Tajfun je prouzročio probleme i u Hong Kongu, gdje je bilo zatvoreno poslovno središte grada kao i brojna škole, dok je na stotine letova na aerodromu otkazano.

Utor je u Kinu stigao u srijedu poslijepodne po lokalnom vremenu, kao 11 tajfun ove sezone u toj zemlji, a na kopno je ušao u provinciji Guangdong, pri čemu je najmanje 1 osoba poginula, a 5 ih se smatra nestalima.
Odmah po ulasku nad kopno tajfun je počeo slabiti te je u četvrtak opstao kao tropska oluja, dok ga trenutno više nema na kartama.
Ostat će zapamćen kao najjači ovogodišnji tropski sustav u svijetu, a prije dolaska na Filipine imao je čak i status supertajfuna 4. kategorije.

NA ATLANTIKU ERIN
“Erin” se tek “otisnula” od afričke obale pa o njoj bar zasada nećemo previše pričati. Pred njom je jako dug put do Kariba, ukoliko se ništa ne promijeni idućih dana.

MOGUĆNOST NASTANKA TROPSKOG SUSTAVA U MEKSIČKOM ZALJEVU
Osim tropske oluje Erin postoje naznake tropskog razvoja i u Meksičkom zaljevu, točnije oko poluotoka Yucatan, gdje se nalazi područje izraženijih grmljavinskih oluja. Kako se očekuje pomak prema sjeveru postojat će mogućnost nastanka tropskog sustava u idućih 5 dana.

Izvor slike: Euronews.com

Sličan sadržaj